Πλαστικά και κάθε λογής σκουπίδια που επιπλέουν στον Θερμαϊκό Κόλπο, κυρίως στο ύψος της Παραλίας της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την ερυθρά παλίρροια που εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνει την εμφάνισή της στα νερά, κάνουν τους περιπατητές στο παραλιακό μέτωπο της πόλης να στρέφουν το βλέμμα.

Η «Αλκίπη», το καράβι που καθάριζε- πέρυσι- με επιτυχία τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, συλλέγοντας τα απορρίμματα, συνεχίζει και φέτος το έργο της, όμως σε εθελοντική βάση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο Ηλίας Ορφανίδης, επικεφαλής της ιδιοκτήτριας εταιρείας «North Aegean Slops», στα τέλη του 2013 έληξε η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και ιδιωτικών εταιρειών- χορηγών που έδιναν τα χρήματα προκειμένου η «Αλκίπη» να βγαίνει στον Θερμαϊκό για να τον καθαρίζει.

Από τις αρχές του 2014, η «Αλκίπη» κάνει την εξόρμησή της στον Θερμαϊκό, όταν ενημερώνεται από το Λιμεναρχείο, όταν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά ή προβλήματα, είπε ο κ. Ορφανίδης.

Ωστόσο, το κόστος της κάθε «βόλτας» του καραβιού, το οποίο αποτυπώνεται σε πετρέλαια, εργατοώρες κ.λπ., το καλύπτει η εταιρεία του κ. Ορφανίδη.

Ο ίδιος αναμένει πως σύντομα θα υπογραφούν νέες συμβάσεις, ούτως ώστε η «Αλκίπη» να έχει τη δυνατότητα να περισυλλέγει τα απορρίμματα και να καθαρίζει τον Θερμαϊκό.

Την ίδια ελπίδα και πεποίθηση έχουν και οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου (υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρο Καράογλου).

«Δεν είναι μόνο τα πλαστικά, η πραγματική ρύπανση είναι η κόκκινη παλίρροια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Διεύθυνσης Νικολέτα Τσικώτη, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας είναι φυσικό και αναμενόμενο τις Αλκυονίδες μέρες λόγω των καιρικών συνθηκών. Όμως, σε συνδυασμό με τα πλαστικά και τα υπόλοιπα σκουπίδια που επιπλέουν στα νερά του Θερμαϊκού, το αποτέλεσμα είναι «αποτέλεσμα ντροπής», όπως σημείωσε.

Ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε εταιρείες για να διαθέσουν τη χορηγία που θα δώσει τη δυνατότητα στην «Αλκίπη» να επιτελεί το έργο της και, όπως είπε η κ. Τσικώτη, «είμαστε βέβαιοι για την ανταπόκριση».

(Φωτογραφία αρχείου)