Εξαιρετικά βίαιες θύελλες και βροχή λιωμένου σιδήρου μπορεί να είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στους καφέ νάνους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Αστρονόμοι χρησιμοποιώντας δεδομένα από το υπέρυθρο τηλεσκόπιο Σπίτσερ της NASA, παρατήρησαν διαφοροποιήσεις στη φωτεινότητα των «αποτυχημένων» άστρων, που πιστεύουν ότι οφείλονται στην παρουσία ισχυρών καταιγίδων.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Άνταμ Μπέργκασερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, εκτιμούν ότι σε τέτοια ουράνια σώματα μπορεί να βρέχει λιωμένο σίδερο και να «χιονίζει» καυτή άμμο, ενώ παράλληλα μαίνονται τρομεροί τυφώνες μαζί με εκτυφλωτικές αστραπές.

Το όλο σκηνικό είναι πολύ πιο βίαιο ακόμα και από την «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» του Δία, την περιοχή του ηλιακού μας συστήματος όπου εδώ και αιώνες μαίνεται μια πανίσχυρη θύελλα.

Ενδεικτικά, σε ένα καφέ νάνο η θύελλα καλύπτει το 20% της επιφάνειάς του, έναντι μόλις 1% που καλύπτει η μεγάλη θύελλα του Δία. «Τελικά η μεγάλη ερυθρά κηλίδα δεν είναι και τόσο μεγάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άνταμ Μπέργκασερ.

Οι νέες εκτιμήσεις αποτελούν ένα ακόμα βήμα προόδου για τη νέα επιστήμη της «αστρο-μετεωρολογίας», η οποία ευελπιστεί μελλοντικά να κάνει προβλέψεις για τον καιρό σε εξωπλανήτες