Στο συμπέρασμα ότι τα ύπουλα ωκεάνια ρεύματα είναι πιο θανατηφόρα ακόμα και από πυρκαγιές και πλημμύρες, ανακάλυψαν ερευνητές στην Αυστραλία, λέγοντας ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο φυσικό κίνδυνο για τη χώρα.

Τα ρεύματα αυτά είναι αθέατα ισχυρά, στενά κανάλια που τραβούν εν αγνοία τους, τους κολυμβητές και τους surfers μακριά από την ακτή. Μάλιστα, κάποια από αυτά κινούνται πιο γρήγορα από ό, τι ένας Ολυμπιακός κολυμβητής και παρασέρνουν τα θύματα τους στα ανοιχτά, χωρίς αυτά να μπορούν να αντιδράσουν.

Ο ανταποκριτής του BBC Phil Mercer μίλησε με τον Δρ Rob Branderτου Πανεπιστήμιου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος εξήγησε πώς λειτουργούν τα ωκεάνια ρεύματα καθώς και μετον Chris Chapman, ναυαγοσώστη στο ειδικό συμβούλιο στο Σίδνεϊ.

«Τα ύπουλα ρεύματα δημιουργούνται συνήθως εκεί που φαίνεται να είναι η πιο ασφαλής περιοχή για κολύμπι, ανάμεσα σε εκτάσεις με βράχια» εξηγεί ο Δρ Brander.

«Ωστόσο, αν και την ώρα που κολυμπάμε εκεί δεν νιώθουμε τίποτα περίεργο και όλα είναι ομαλά, όταν γυρίσουμε για να βγούμε στην ακτή, τότε συνειδητοποιούμε πόσο πολύ μας έχει παρασύρει. Είναι σαν ένα ποτάμι που μας παίρνει μακριά», λέει ο καθηγητής.