Οι καρχαρίες μπορούν να αντιληφθούν τον προσανατολισμό του ανθρώπινου σώματος, πληροφορία την οποία χρησιμοποιούν προς όφελός τους όταν κυνηγούν το θήραμά τους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Καρχαριών και του πανεπιστημίου της Δυτικής Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ικανότητα των καρχαριών να αντιλαμβάνονται τον προσανατολισμό του σώματος τους δίνει την ευκαιρία να επιτίθενται στο θήραμα από τυφλό σημείο, μια αποτελεσματική τεχνική στο κυνήγι.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες διεξήγαγαν ένα πείραμα. Στην πρώτη φάση του πειράματος ζήτησαν από έναν δύτη να γονατίσει στον βυθό και να κοιτά μπροστά, γεγονός που σημαίνει ότι η πλάτη του ήταν εκτεθειμένη.

Στη δεύτερη φάση του πειράματος οι ερευνητές ζήτησαν από δυο δύτες να γονατίσουν στον βυθό και να κάτσουν πλάτη με πλάτη, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο τυφλό σημείο.

Όπως προέκυψε, οι καρχαρίες πλησίασαν περισσότερες φορές τον δύτη που κοιτούσε προς τον βυθό και είχε εκτεθειμένη την πλάτη του, παρά τους δυο δύτες που είχαν καλό οπτικό πεδίο.

Σύμφωνα με τον Erich Ritter, επικεφαλής της μελέτης, το γεγονός ότι οι καρχαρίες αντιλαμβάνονται το οπτικό πεδίο και τον προσανατολισμό σώματος των ανθρώπων εγείρει ερωτήματα όχι μόνο για την συμπεριφορά των ζώων, αλλά και για τη νοημοσύνη τους.

Το πείραμα διεξήχθη στις Μπαχάμες με υφαλοκαρχαρίες της Καραϊβικής. Οι δύτες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, το οποίο δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Πηγή: econews.gr