Την προσοχή ειδικών και μη έχει τραβήξει η γέφυρα ενός αρχοντικού στη Σκωτία, καθώς από αυτή πλήθος σκύλων έχουν πηδήξει στο θάνατό τους!

Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ΄60, σύμφωνα με έρευνες, εκατοντάδες σκυλιά «αυτοκτόνησαν», πηδώντας από τη γέφυρα από ύψος 15 μέτρων. Μάλιστα, όλα τα ζώα έπεφταν από το ίδιο σημείο, στην ίδια πλευρά της γέφυρας.

Όσο για την αιτία πίσω από τα παράξενα περιστατικά, κανείς δεν μπορεί ακόμη να αποφανθεί με σιγουριά τι είναι αυτό που ωθεί τα σκυλιά να δώσουν τέλος στη ζωή τους…

Το αρχοντικό Overtoun χτίστηκε το 19ο αιώνα στο West Dunbartonshire της Σκωτίας και αργότερα δόθηκε στους ανθρώπους της περιοχής υπό τον όρο να μην χρησιμοποιηθεί για «περίεργες συναντήσεις, βλαπτικές χρήσεις ή κατανάλωση αλκοόλ». Τελικά, χρησιμοποιήθηκε από το βρετανικό στρατό, σαν μαιευτήριο αλλά και από την κυβέρνηση.

Η περιοχή για χρόνια πιστεύονταν πως ήταν στοιχειωμένη, σενάρια που ήρθα ξανά στην επιφάνεια όταν το 1994 ένας πατέρας πέταξε το παιδί του από τη γέφυρα, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο Αντίχριστος και κατόπιν επιχείρησε να πηδήξει και ο ίδιος. Ανάλογες «εξηγήσεις» είχαν προταθεί για να ερμηνεύσουν την περίεργη συμπεριφορά των σκυλιών.

Πολλοί ισχυρίζονταν ότι τα σκυλιά ήταν ευαίσθητα στη μεταφυσική δραστηριότητα και πως «κάτι τα τράβαγε» στη γέφυρα. Τις πεποιθήσεις αυτές ενίσχυσαν σπάνια περιστατικά όπου το σκυλί δεν πέθαινε και κατόπιν ανέβαινε στη γέφυρα και ξαναπήδαγε!

Από την άλλη, ντόπιοι πίστευαν ότι πίσω από τα περιστατικά κρύβονταν το βασιλικό ναυτικό στη βάση Faslane. Όπως έλεγαν, πλοία εξέπεμπαν ήχο που μόνο τα σκυλιά άκουγαν και ωθούνταν στο θάνατο!

Αρκετά χρόνια πριν, όπως αναφέρει το kernelmag.com, ειδικοί στη συμπεριφορά των ζώων και άλλοι επιστήμονες βρέθηκαν στην περιοχή προκειμένου να ερμηνεύσουν το φαινόμενο. Αφού απέρριψαν μια σειρά αιτιών, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα τα σκυλιά εμφάνιζαν τη συμπεριφορά αυτή εξαιτίας της μυρωδιάς των μινκ που ζούσαν κάτω από τη γέφυρα και ειδικά από την οσμή των ούρων τους!

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε και ο δρ. David Sands σε ντοκιμαντέρ για το βρετανικό Channel 5 το 2005.