Ορισμένα είδη ζώων κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όμως άλλα είναι απλά… πολλά! Στο βασίλειο των ζώων τα αρπακτικά έχουν αναλάβει το ρόλο του «ισορροπιστή» στους πληθυσμούς των πολυπληθέστερων «θυμάτων» τους.

Αν εξαφανιστούν οι θηρευτές, τότε ο πληθυσμός των υπόλοιπων ζώων θα αυξηθεί δραματικά.

Και αυτό θα προκαλέσει άλλα προβλήματα, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Global Post, με τον υπερπληθυσμό συγκεκριμένων ειδών να απειλεί την ισορροπία της βιοποικιλότητας.

Στην Αργεντινή για παράδειγμα η χώρα έχει «κυριευτεί» από κάστορες!

Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα με μερικά ζώα, των οποίων ο πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ και δημιουργεί ποικίλα προβλήματα…

1. Αυστραλία: κανγκουρό


Τα συμπαθέστατα καγκουρό έχουν καταλάβει τους δρόμους της Canberra. Μάλιστα, η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν τη θανάτωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους, προκειμένου να προστατευτούν τα φυτά και τα ερπετά, στα οποία τα καγκουρό δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση και τα οποία πλέον απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους. Έχουν αναφερθεί ακόμη περιστατικά κατά τα οποία καγκουρό εισέβαλλαν σε σπίτια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας τους έχουν προκληθεί αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

2. Κίνα: σκυλιά


Η ανερχόμενη μεσαία τάξη της Κίνας έχει αποκτήσει μια σχέση «εξάρτησης» με τα σκυλιά. Καθώς όμως αυξάνεται ο πληθυσμός των σκυλιών, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης εστιών λύσσας. Η χώρα έχει άσχημο παρελθόν με περιστατικά λύσσας, με αποτέλεσμα η Σανγκάη να εισάγει νόμο που αφορά αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες σκύλων.

3. ΗΠΑ: ελάφια με λευκή ουρά


Πώς θα αντιδρούσατε στο άκουσμα αυτής της πρότασης; «Τα ελάφια κάνουν περισσότερο κακό στο περιβάλλον από την υπερθέρμανση του πλανήτη». Σύμφωνα με μια μελέτη από το The Nature Conservancy, ο υπερπληθυσμός των ελαφιών προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς τρώγωντας το μεγαλύτερο μέρος των φυτών, καταστρέφουν τα δάση και την ικανότητά τους να αναπαράγονται.

4. Σε όλον τον κόσμο: μέδουσες


Ο πληθυσμός των μεδουσών στους ωκεανούς του πλανήτη αυξάνεται με τόσο ραγδαίο ρυθμό, που… θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο ολόκληρο! Για παράδειγμα προκαλούν μεγάλα προβλήματα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μέδουσες δεν κινδυνεύουν σχεδόν από κανένα αρπακτικό, τρώνε τα πάντα και είναι πολύ δύσκολο να τις σκοτώσει κανείς.

5. Αγγλία: ασβοί/κουνάβια


Η «έκρηξη» στον πληθυσμό των ασβών στην Αγγλία προκαλεί ραγδαία εξάπλωση της φυματίωσης στα βοοειδή. Οι αναστατωμένοι αγρότες ενθαρρύνονται πλέον από την κυβέρνηση να… θανατώνουν όσους συναντούν μπροστά τους. Φυσικά, οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή και μάχονται για την προστασία τους.

6. Καναδάς: γάτες


Το 2011 οι Καναδοί πέταξαν στο δρόμο πάνω από 600.000 γάτες. Σύμφωνα με την Καναδική Ομοσπονδία Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι Καναδοί δεν υιοθετούν τόσο συχνά γάτες ή δεν τις αναζητούν τόσο θερμά όταν χαθούν. Η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες προκειμένου να αυξηθούν οι υιοθεσίες γατών από τα διάφορα κέντρα προστασίας της χώρας.

7. Νότια Αφρική: ελέφαντες


Ενώ σε πολλά μέρη της Αφρικής αυξάνοντα τα περιστατικά λαθροθηρίας ελεφάντων, στη Νότια Αφρική συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι ελέφαντες είναι πάρα πολλοί. Πληθυσμοί ελεφάντων απελευθερώθηκαν εντός προστατευμένων περιοχών, όπως το Makalali Game Reserve, όπου υπήρχε άφθονη βλάστηση για τα τραφούν και… να ζήσουν τη ζωή τους. Φαίνεται όμως ότι ο πληθυσμός τους πλέον έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του κέντρου να καταφύγουν σε πρακτικές ελέγχου των γεννήσεων.

8. Αργεντινή: κάστορες


Η Αργεντινή εισήγαγε το 1946 50 κάστορες από τον Καναδά, προκειμένου να ξεκινήσει το εμπόριο της γούνας του. Από τότε τα συμπαθέστατα ζωάκια κατάφεραν να φτιάξουν μια αποικία που αριθμεί 200.000 μέλη, ενώ έχουν φτάσει μέχρι και τη Χιλή… ρίχνοντας δέντρα στο πέρασμά τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να τους παγιδεύσουν, όμως χωρίς μεγάλη επιτυχία. Έτσι έχουν αρχίσει να προωθούν μια νέα μέθοδο: προσπαθούν να πείσουν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να εντάξουν τους κάστορες στο μενού τους!

9. Ινδία: μαϊμούδες


Οι μαϊμούδες θεωρούνται ιερές στην Ινδία καθώς αντιπροσωπεύουν την ινδουιστική θεότητα Hanuman. Κυκλοφορούν αμέριμνα στους δρόμους του Νέου Δελχί, ενώ οι κάτοικοι τις ταϊζουν ανελλιπώς για… θρησκευτικούς λόγους, κάτι που τις έχει κάνει ιδιαίτερα… απαιτητικές. Οι μαϊμούδες έχουν φτάσει στο σημείο να εισβάλλουν σε σπίτια για να αρπάξουν λιχουδιές, ενώ επιτίθενται και σε ανθρώπους όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δε μπορεί να γίνει κάτι εκτός κι αν οι κάτοικοι σταματήσουν να τις ταΐζουν από μόνοι τους.

10. Μπαχάμες: lionfish


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα lionfish βρήκαν το δρόμο τους για τα νερά της Καραϊβικής όταν ο τυφώνας Andrew «χτύπησε» ένα ενυδρείο το 1992. Κάποια από τα ψάρια απελευθερώθηκαν και από τότε… έχουν γίνει οι «τρομοκράτες» της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Προκειμένου να ελεγχθεί ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός τους οι επιστήμονες σκέφτονται να… «ρίξουν» στη μάχη έναν θανάσιμο εχθρό τους: τη σφυρίδα.

11. Ο άνθρωπος


Με πληθυσμό 7,2 δισεκατομμυρίων ο ανθρώπινος πληθυσμός αποτελεί τον ορισμό του «υπερπληθυσμού». Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο παγκόσμιος πληθυσμός της Γης θα ξεπεράσει τα 8 δισ. μέχρι το 2025. Η αποψίλωση των δασών, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η εξάντληση των φυσικών πόρων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα για τα οποία ευθύνεται ο άνθρωπος!