Τόνοι διαμαντιών είναι πιθανό να κρύβονται στον Κρόνο και το Δία, υποστηρίζουν αμερικάνοι επιστήμονες.

Ο Κέβιν Μπέινς και η Μόνα Ντελίτσκι μελέτησαν τις ηλεκτρικές καταιγίδες που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στους δύο γιγάντιους πλανήτες και οι οποίες γεννούν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων άνθρακα, τα οποία, στη συνέχεια, λόγω των ακραίων ατμοσφαιρικών συνθηκών, μετασχηματίζονται σε στερεά διαμάντια.

Μέχρι τώρα μόνον ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θεωρούνταν «ύποπτοι» για την παραγωγή διαμαντιών, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ατμοσφαιρικό αέριο μεθάνιο μπορεί να μετατρέπεται απευθείας σε διαμάντια, που μετά πέφτουν ως στερεή βροχή στην επιφάνεια. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει στο Δία και τον Κρόνο υποστηρίζουν τώρα οι ερευνητές.

Οι δύο επιστήμονες θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πυροδοτείται από τις ισχυρές αστραπές στη διάρκεια των καταιγίδων και οι οποίες διασπούν τα μόρια του ατμοσφαιρικού μεθανίου σε άτομα άνθρακα. Καθώς αυτά πέφτουν προς την επιφάνεια του πλανήτη, λόγω της αυξανόμενης συνεχώς πίεσης, αρχικά μετατρέπονται σε αιθάλη, μετά σε γραφίτη και τελικά μεταμορφώνονται σε διαμάντια.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν, δημιουργούνται περίπου χίλιοι τόνοι διαμαντιών τον χρόνο και έτσι σταδιακά έχουν συσσωρευτεί περίπου 10 εκατ. τόνοι στερεών διαμαντιών που μπορεί να «κολυμπάνε» ανάμεσα σε υγρό υδρογόνο και ήλιο

Μάλιστα στα μεγαλύτερα βάθη του Δία και του Κρόνου, όπου οι συνθήκες είναι ακόμα πιο ακραίες, δεν αποκλείεται να υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός υγρών διαμαντιών, καθώς τα στερεά διαμάντια θα έχουν πια λιώσει. Το μέγεθος των στερεών διαμαντιών μπορεί να ξεκινά από φασόλι και να φθάνει σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Στο μακρινό μέλλον, ρομποτικές αποστολές θα μπορούσαν να εξορύξουν αυτά τα διαμάντια από τους δύο γιγάντιους πλανήτες», εκτίμησε η Μόνα Ντελίτσκι, η οποία δεν απέκλεισε να υπάρχουν πραγματικά «διαμαντόβουνα», όπως τα ονόμασε.«Αν υπήρχε ένα ρομπότ εκεί, θα καθόταν απλώς και θα μάζευε διαμάντια που θα έπεφταν από τον ουρανό», συμπλήρωσε ο Κέβιν Μπέινς.

Άλλοι πάντως επιστήμονες εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους κατά πόσο είναι σωστή η εντυπωσιακή αυτή θεωρία.