Μια μικρή, μαύρη, υαλώδη πέτρα με την ονομασία «Υπατία» και βρέθηκε στην Αίγυπτο αποτελεί ίσως την απόδειξη ότι ένας κομήτης και όχι αστεροειδής έπεσε κάποτε πάνω στη Γη.

Το συμπέρασμα αυτό προήλθε έπειτα από μελέτη του πετρώματος που πραγματοποίησαν νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, από το πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Κράμερς.

Όπως έδειξαν οι χημικές αναλύσεις, η πέτρα αυτή δεν μπορεί να είναι γήινη, ούτε να αποτελεί κομμάτι κάποιου μετεωρίτη, αλλά πιθανότατα προέρχεται από τον στερεό πυρήνα ενός κομήτη που έπεσε στον πλανήτη μας πριν από περίπου 28 εκατ. χρόνια.

Η πέτρα αυτή ονομάστηκε «Υπατία» προς τιμή της αρχαίας ελληνίδας μαθηματικού και φιλοσόφου της Αλεξάνδρειας. Ζυγίζει 30 γραμμάρια και βρέθηκε από τον αιγύπτιο γεωλόγο Αλί Μπαρακάτ το 1996 στην αιγυπτιακή έρημο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αναλύθηκε εξονυχιστικά.

Η «Υπατία» είναι διάστικτη με μικρά διαμάντια. Αυτό εξηγείται αν δεχτεί κανείς ότι το σοκ της πρόσκρουσης στη Γη μετέτρεψε ένα τμήμα του κομήτη σε διαμαντάκια, όπως με ανάλογο τρόπο παράγονται διαμάντια στο υπέδαφος, όταν η ασκούμενη πίεση πάνω στον θαμμένο άνθρακα είναι πολύ μεγάλη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κομήτης εξερράγη λίγο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους (κάτι ανάλογο με την έκρηξη της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία το 1908), θερμαίνοντας την άμμο από κάτω του μέχρι τους 2.000 βαθμούς Κελσίου και δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες κίτρινου πυριτύαλου (γυαλιού από πυριτία) σε μια έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σαχάρα. Ένα μικρό κομμάτι αυτού του γυαλιού βρέθηκε σε κόσμημα στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμώνα.

Οι αστρονόμοι και γεωλόγοι είναι σίγουροι ότι κομήτες -όπως και αστεροειδείς- έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη τον πλανήτη μας, ποτέ όμως μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί απτά ίχνη του κομήτη. «Η NASA και η ESA δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να συλλέξουν λίγα μκρογραμμάρια υλικού από κομήτη και να το φέρουν πίσω στη Γη, και τώρα έχουμε στα χέρια μας μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τέτοιο υλικό, χωρίς να χαλάσουμε τόσα χρήματα για να το βρούμε στο διάστημα», δήλωσε ο Γιαν Κράμερς.

Άλλοι επιστήμονες είναι πάντως πιο επιφυλακτικοί. «Πρόκειται για ένα σαφώς παράξενο αντικείμενο, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο μετεωρίτη έχουμε δει ως τώρα», δήλωσε ο Ίνγκο Λέγια του πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία. Αλλά, όπως είπε, μολονότι πιθανότατα προέρχεται από το διάστημα, δεν είναι βέβαιο ότι αποτελεί απομεινάρι κάποιου κομήτη. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολύ λίγα υλικά από κομήτη στη Γη για να κάνουμε τη σύγκριση» πρόσθεσε.