Τη σαύρα «Πινόκιο» (Anolis proboscis) που εξαφανίστηκε πριν περίπου 50 χρόνια ανακάλυψαν εκ νέου ερευνητές στα δάση του Εκουαδόρ.

Μετά από τρία χρόνια έρευνας, οι ερευνητές εντόπισαν τελικά τον Ιανουάριο μια αρσενική σαύρα Πινόκιο σε ένα κλαδί πάνω από ένα ρυάκι, σε δασική περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, και την κράτησαν όλη τη νύχτα για να την φωτογραφίσουν τον πρωί στον φυσικό της οικότοπο.

Την αποστολή διοργάνωσε ο Alejandro Arteaga, συνιδρυτής της εταιρείας οικοτουρισμού «Tropical Herping».

Η σαύρα, που πήρε το όνομά της από τη γνωστή μαριονέτα λόγω της μεγάλης μύτης της, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1953, ωστόσο από το 1960 ως το 2005 δεν την ξαναείδε κανείς.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που εντοπίζεται μετά το 2005. Οι επιστήμονες συνήθως ψάχνουν για σαύρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τα περισσότερα ζώα κοιμούνται και οι πιθανότητες να τραπούν σε φυγή είναι λιγότερες.

Η μεγάλη μύτη της σαύρας δεν έχει καμία άλλη λειτουργία πέρα από το να διαφημίζει τα γονίδια των αρσενικών, καθώς τα θηλυκά την αντιλαμβάνονται ως σημάδι καλής φυσικής κατάστασης και υπόσχεση για επιτυχημένη αναπαραγωγή.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα φτερά του παγονιού. Σημειώνεται ότι οι θηλυκές σαύρες του είδους δεν έχουν τόσο μεγάλη μύτη.

Πηγή: econews.gr