«Φιλοδοξούμε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στην Ελλάδα ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ για την αυτόματη περιβαλλοντική αδειοδότηση εγκαταστάσεων νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, «ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ και σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας».

Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι «σε αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε εντατικά για τη συμπλήρωση και ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «η συστηματική διεξαγωγή και εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων, με παράλληλη ενδυνάμωση των απαιτούμενων μηχανισμών, θα διασφαλίσει την αναβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος, με μειωμένο κόστος.»

Όσον αφορά την ΚΥΑ, η οποία έχει αποσταλεί και στον συναρμόδιο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απαλλάσσονται, πλέον, από την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σειρά εγκαταστάσεων νοσοκομειακής περίθαλψης, που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές. Στο εξής, οι εν λόγω εγκαταστάσεις λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους, με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά εκατοντάδες νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια με 50 έως και 300 κλίνες.