Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μεγάλη επιχείρηση μυοκτονίας στη Νήσο Νότια Γεωργία, Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εξάλειψης αρουραίων παγκοσμίως, με τη χρήση τοξικών δολωμάτων στο 70% του Νησιού, σε έκταση 580 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι ξένοι εισβολείς μεταφέρθηκαν στη Νότια Γεωργία με ιστιοφόρα και φαλαινοθηρικά τον 18ο αιώνα και πολλαπλασιάστηκαν με ταχύτατους ρυθμούς απειλώντας τα ενδημικά είδη.

Οι Αρχές ελπίζουν ότι με συντονισμένες επιχειρήσεις σε δυο χρόνια θα καταφέρουν να απαλλαγούν ολοκληρωτικά από τα καφέ ποντίκια.

Εδώ και 200 χρόνια τα τρωκτικά τρέφονται με κοτόπουλα και νεοσσούς σπάνιων πτηνών. Περισσότερο απειλούνται τα θαλασσοπούλια, που φτιάχνουν τις φωλιές τους στο έδαφος.

Το Νησί «θωρακίζεται» από αρκετούς παγετώνες, οπότε, όταν εξαλειφθούν, τα καφέ ποντίκια θα είναι αδύνατο να εγκατασταθούν και πάλι στην περιοχή.

Ωστόσο μελλοντικά το λιώσιμο των πάγων αναμένεται να εξαλείψει τα φυσικά εμπόδια πάγων, ανοίγοντας και πάλι τον δρόμο στους εισβολείς για τη Νότια Γεωργία.

Το πρόγραμμα μυοκτονίας υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Ντάντι. Η πρώτη φάση ξεκίνησε το 2011, ωστόσο οι ερευνητές άφησαν ένα χρονικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο ώστε να διαπιστώσουν αν τα τρωκτικά που επιβίωσαν ήταν σε θέση να αναπαραχθούν.

Δυο χρόνια μετά, η περιοχή που ψεκάστηκε στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της επιχείρησης παραμένει απαλλαγμένη από ποντίκια.

Πηγή: econews.gr