Σε ένα αποκαλυπτικό τοπίο θα έχει μετατραπεί ο πλανήτης μας σε 2 δισ. χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Όπως προβλέπεται, ένας ιδιαίτερα θερμός Ήλιος θα έχει «ψήσει» την επιφάνεια του πλανήτη σε σημείο τέτοιο, ώστε τα μόνα επιζήσαντα είδη να είναι οι μικροοργανισμοί που ζουν στο υπέδαφος. Έτσι, οι τελευταίοι κάτοικοι του πλανήτη θα είναι αυτοί που έζησαν και πρώτοι!

Το σενάριο που προτείνει ο αστροβιολόγος Jack O’Malley-James, θέλει τον Ήλιο να γίνεται ολοένα πιο καυτός και φωτεινός, επιδρώντας καθοριστικά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Οι ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και ακτινοβολίας θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, επιτρέποντας μόνο στα μικρόβια να αντέξουν.

Επιπλέον, η σχεδόν ανυπαρξία οξυγόνου, η τοξική ατμόσφαιρα, οι τρομερές πιέσεις και η υψηλή αλατότητα των όποιων υδάτων θα έχουν απομείνει μετά την αναπόφευκτη εξάτμιση των ωκεανών, θα συμβάλουν σε ένα περιβάλλον όπου μόνο ορισμένα ακραιόφιλα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί θα είναι σε θέση να αντέξουν.

Από την υψηλή θερμοκρασία, οι θάλασσες θα αρχίζουν να εξατμίζονται. Οι υδρατμοί λόγω εξάτμισης θα σωρεύονται στην ατμόσφαιρα δρώντας ως ισχυρό «αέριο του θερμοκηπίου», γεγονός που θα ανατροφοδοτεί συνεχώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στη Γη να αυξηθεί κατά 100 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω σε σχέση με σήμερα.

Ωστόσο, ούτε και τα μικρόβια θα αντέξουν για πάντα. Σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι και αυτά τα μικρόβια θα εξαφανιστούν, με συνέπεια η Γη να απομείνει νεκρή, χωρίς καθόλου ζωή, όπως κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε μετά τη δημιουργία της.

Η νέα μελέτη, ενισχύει την πεποίθηση ότι αν ποτέ βρεθεί ζωή στο σύμπαν, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποια μικροβια και όχι για πιο πολύπλοκες μορφές. Εξάλλου, η πιθανή παρουσία αυτών των μικροβίων σε ένα εξωπλανήτη θα προκαλεί έκλυση αερίων στην ατμόσφαιρά του και αυτό το χαρακτηριστικό ίχνος της ζωής κάποια στιγμή θα είναι δυνατό να το εντοπίσουν οι επιστήμονες εξ αποστάσεως.