Πολλές φορές έχουμε δει στην τηλεόραση φυσικές καταστροφές με βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Είμαστε προετοιμασμένοι όμως σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι παρόμοιο στην πόλη όπου μένουμε; Και είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε τους άλλους αν αυτό συμβεί; Οι απαντήσεις στις δύο αυτές ερωτήσεις θα πρέπει να είναι θετικές απ’ όλους μας. Τι θα έπρεπε να κάνουμε λοιπόν;

Κατ’ αρχάς, η προετοιμασία είναι παρόμοια για την πλειονότητα των φυσικών καταστροφών. Εύκολα θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε μια λίστα 200 αντικειμένων, αλλά ας ξεκινήσουμε με τα πρώτα 5, έχοντας ως δεδομένη την κατοχή ειδών πρώτων βοηθειών και την αντισεισμική κατασκευή του σπιτιού μας.

Ορίστε τα 5 βασικότερα πράγματα που θα χρειαστείτε:

1. Μια εφεδρική στέγη για την οικογένεια, σε περίπτωση που καταστραφεί το σπίτι. Μια σκηνή και υπνόσακοι επαρκούν για τους περισσότερους ανθρώπους και αντέχουν στις περισσότερες καιρικές συνθήκες.

2. Μια μεγάλη φιάλη (περίπου 19 λίτρων) πόσιμου νερού για κάθε ενήλικα ή έφηβο, και μια ίδια φιάλη για κάθε δύο ή τρία παιδιά. Οι μεγάλες αυτές φιάλες έχουν μακρά διάρκεια ζωής χωρίς να χαλούν. Αυτή η ποσότητα νερού θα είναι αρκετή για μια εβδομάδα, πάντα με συνετή διαχείριση.

3. Φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, έτοιμα προς βρώση χωρίς να χρειάζονται μαγείρεμα. Ιδανικές είναι οι κονσέρβες που περιέχουν γεύματα με πολλές θερμίδες, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν και από τη συσκευασία.

4. Χαρτί υγείας, μωρομάντηλα, απολυμαντικά χεριών και εξειδικευμένα προϊόντα βάσει των αναγκών σας. Τα τελευταία μπορεί να είναι οτιδήποτε, από πάνες για μωρά και γυναικολογικά προϊόντα μέχρι καθετήρες. Να έχετε ό,τι μπορεί να χρειαστείτε ως οικογένεια.

5. Είδη πρώτων βοηθειών και η γνώση της χρήσης τους. Μην είστε φειδωλοί με τα χρήματα σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει μεγάλο εύρος πιθανών τραυματισμών. Διατηρείτε τα είδη πρώτων βοηθειών σε ασφαλές σημείο που θα είναι δύσκολο να θαφτεί κάτω από συντρίμμια. Ιδανική τοποθεσία θα ήταν ένα κλειδωμένο γκαράζ ή το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.

Και να θυμάστε, πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και ελπίζουμε για το καλύτερο.