Το θέμα της στάσης των παιδιών απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας «Εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου. Ας μάθουμε… Ας παίξουμε…», που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου. Συνδιοργανωτής ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση νομού Ιωαννίνων, με συμμετοχή του οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες, ήταν ότι η περιβαλλοντική ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην μετάδοση γνώσεων και αξιών για το φυσικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία των Ιωαννίνων, που συμμετείχαν στην ημερίδα, ενημερώθηκαν από τους επιστήμονες του φορέα διαχείρισης για τον πλούτο του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Επιπλέον, παρέλαβαν έναν πλήρη οδηγό περιβαλλοντικής ενημέρωσης, προκειμένου αυτός να αποτελέσει ένα εργαλείο για την καλύτερη προβολή του θέματος στους μαθητές του δημοτικού, καθώς στόχος είναι η σωστή πληροφόρηση και η ανάδειξη αξιών, απαραίτητων για αλλαγή νοοτροπίας και στάσης ζωής, σε σχέση με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Το εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο βιωματικής μάθησης, όπου οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα της μάθησης στην τάξη, με τα αντίστοιχα στη φύση, μέσα από «εκδρομές ερμηνείας του περιβάλλοντος», με θεματολογία σχετική με τη χλωρίδα, την πανίδα, τους οικισμούς, το νερό, τη βλάστηση, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τους αρχαιολογικούς χώρους. Στη συνέχεια, θα διοργανωθούν, στα Ιωάννινα και τα Γρεβενά, εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα το εθνικό πάρκο.

Μια ανάλογη έκθεση, με έργα μικρών μαθητών, εγκαινιάστηκε στο πολιτιστικό κέντρο των «Παλαιών Σφαγείων».

Η ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά συναντήσεων, με συγκεκριμένες ομάδες του τοπικού πληθυσμού, με στόχο την ενημέρωση – παρουσίαση των προτεραιοτήτων και των δράσεων του φορέα διαχείρισης στα ζητήματα της προστασίας, της διαχείρισης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάδειξης του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου.