Η απόσταση που χωρίζει τους πλανήτες Δία, Αφροδίτη και Ερμή είναι μεγάλη. Ωστόσο, μέσα στην επόμενες μέρες, τα ουράνια αυτά σώματα θα φαίνονται σε μικρή απόσταση από τη Γη, καθώς οι τροχιές τους θα τους φέρουν κοντά τον ένα στον άλλο.

Η αστρική «παράσταση», που φέρει την ονομασία «Χορός των Πλανητών», θα φτάσει στο αποκορύφωμά της, στις 26 και 27 Μαΐου. Τότε οι τρεις πλανήτες θα σχηματίσουν ένα τρίγωνο, ορατό από τη Γη, με γυμνό μάτι. Ανάλογη σύγκλιση θα παρατηρηθεί ξανά από τη Γη, το 2026.

Ενδεικτικά, την Παρασκευή 24 Μαΐου, θα φαίνονται από τη Γη μέσα σε νοητό κύκλο διαμέτρου πέντε μοιρών. Την Κυριακή, η απόσταση θα έχει μικρύνει, και πλέον θα βρίσκονται σε ένα κύκλο μόλις δυόμιση μοιρών. Τη Δευτέρα, ο Δίας και η Αφροδίτη θα βρεθούν δίπλα, ενώ ο πρώτος θα αρχίσει σταδιακά να χαμηλώνει στον ουρανό, ώσπου θα εξαφανιστεί τελείως στις αρχές Ιουνίου.

Η Αφροδίτη θα συνεχίσει να λάμπει στο βραδινό ουρανό ως «αποσπερίτης», ενώ ο Ερμής θα εμφανίζεται όλο και ψηλότερα πάνω από την Αφροδίτη, με αποκορύφωμα στις 7 Ιουνίου. Στη συνέχεια σιγά-σιγά θα εξαφανιστεί από τον ορίζοντα.

Η πλανητική σύγκλιση θα είναι καλύτερα ορατή 30 έως 45 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου και οι εραστές της αστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν το φαινόμενο με τον κατάλληλο εξοπλισμό.