Ένα ελαφρύ και επαναχρησιμοποιούμενο υλικό που απορροφά μέχρι και 33 φορές το βάρος του σε χημικά ανέπτυξαν Αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin, με επικεφαλής τον Δρ. Ian Chen.

Πρόκειται για νανοφύλλα λευκού γραφενιού, τα οποία θεωρούνται νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων, αφού απορροφούν ένα ευρύ φάσμα οργανικών ρυπαντών, από βιομηχανικά χημικά μέχρι λάδι μηχανής.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητές τους, τα νανοφύλλα γραφενίου είναι πορώδη, επιπλέουν και απωθούν το νερό.

«Αυτό το υλικό έχει εξαιρετική απόδοση συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Αν χρησιμοποιήσουμε ένα γραμμάριο του υλικού θα απορροφήσει 30 γραμμάρια πετρελαίου», δήλωσε ο Δρ. Chen προσθέτοντας ότι τα νανοφύλλα γραφενίου σημειώνουν τους υψηλότερους ρυθμούς απορρόφησης.

Τα «μαγικά» νανοφύλλα απορροφούν τα τοξικά χημικά και πετρέλαιο εντός δυο λεπτών από τη στιγμή που θα τοποθετηθούν στο νερό. Το χρώμα τους σταδιακά αλλάζει μέχρι που γίνονται καφέ.

Ωστόσο, ο υψηλός ρυθμός απορρόφησης δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα που παρουσιάζουν, καθώς μετά τη χρήση μπορούν να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν αρκετές φορές ακόμα.

Το γεγονός ότι ανακυκλώνονται καθιστά τα νανοφύλλα γραφενίου οικονομική εναλλακτική στις υπάρχουσες τεχνολογίες, οι οποίες εξάλλου δεν είναι το ίδιο αποδοτικές.

Το νέο υλικό παράγεται σε υψηλές θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Κελσίου οπότε επιπλέει στο νερό χωρίς να επηρεάζεται από τα κύματα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Θεωρείται ιδανικό για πετρελαιοκηλίδες μεγάλου βάθους, όπως την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού που προκλήθηκε το 2010 από έκρηξη στην εξέδρα της BP «Deepwater Horizon».

Πηγή: econews.gr