To άναμμα φωτιάς για μπάρμπεκιου από επισκέπτες του δάσους Τατοΐου, χτες Κυριακή 31 Μαρτίου, καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΣ του «Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου» Βασίλης Κουτσαβλής με σχετική ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για μια «πρωτοφανή ασυδοσία» που τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο λόγω και της άνοιξης, ενώ σε συνδυασμό με το κλείσιμο και των δύο ρευμάτων της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Χαλκίδας από αυτοκίνητα, ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων κόσμου μέσα στο δάσος σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

Επιπλέον, καλεί τον υπεύθυνο μέχρι σήμερα Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας, καθώς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προχωρήσουν άμεσα στην περίφραξη του Ιστορικού Πυρήνα του Τατοΐου από το Ανάκτορο μέχρι το Βασιλικό Κοιμητήρι. Και μεταξύ άλλων τονίζει:

«Εφόσον έχεις έναν αχανή χώρο απροστάτευτο δεν μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή κανονισμούς λειτουργίας. Καλούμε το Δασαρχείο όπως τοποθετήσει σε εμφανή σημεία του Κτήματος ενημερωτικές πινακίδες με τους κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν για προστατευόμενες περιοχές (με έμφαση στην απαγόρευση εντός Εθνικών Δρυμών το άναμμα φωτιάς). Καλούμε τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως όπως μεριμνήσει για την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στις καταγγελίες πολιτών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του κτήματος Τατοΐου και το κλείσιμο των δρόμων. Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού όπως λάβουν όλα τα μέτρα για την ασφαλή παρουσία των κατοίκων του λεκανοπεδίου στον συγκεκριμένο χώρο», τονίζει στην ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ενημέρωσης των διεθνών οργανισμών για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Τατόι. Προχωρεί στη σύνταξη μελετών αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων με πρώτο αυτό το κτίριο του Βουτυροκομείου, οργανώνει τακτικό καθαρισμό του χώρου και ενημερώνει τακτικά όλους του αρμοδίους για τα θέματα ευθύνης τους.

«Δυστυχώς, πέραν των παραπάνω, δεν έχουμε απολύτως κανένα άλλο δικαίωμα δράσης στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Μπαίνουμε σε λίγους μήνες στην θερινή περίοδο και αγωνιούμε μαζί με όλη την κοινωνία για τον τόπο αυτό. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενημερώσουμε στην Αθήνα τους ανταποκριτές ξένου τύπου. Το Τατόι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο εδώ και 10 χρόνια. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», καταλήγει η ανακοίνωση.