Στη χορήγηση αδειών για έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του διαδικτυακού περιοδικού euractiv.com.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι χθες η κυπριακή κυβέρνηση χορήγησε στην κοινοπραξία Ιταλίας – Κορέας ENI/Kogas άδειες για έρευνες φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία της, που έχει πληγεί λόγω της έκθεσής της στο ελληνικό χρέος.

Από τη συμφωνία η Κύπρος θα εισπράξει 150 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη καθώς τους τελευταίους μήνες παλεύει να τα βγάλει πέρα με την πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πριν από την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη, ο κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι προχωρούν χωριστές συνομιλίες με τη γαλλική εταιρία Total, αναφορικά με δύο άλλα οικόπεδα.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη αερίου και πιθανώς πετρελαίου στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος. «Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τη χώρα μας» πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η Κύπρος θεωρεί πως τα αποθέματα αερίου αποτελούν ένα κίνητρο ώστε να ξεπεραστεί το τέλμα στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού, που βρίσκονται σε τέλμα.