Διπλοεγγραφές και διαφορετικές ονομασίες των ίδιων φυτών αύξησαν κατά… μερικές χιλιάδες τα καταγεγραμμένα φυτά του πλανήτη μας. Οι ειδικοί επιχειρούν τώρα να «καθαρίσουν» τη λίστα ανακαλύπτοντας ενδιαφέρουσες και αστείες πτυχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ντοματιά που έχει… 790 διαφορετικά ονόματα ανά τον πλανήτη και η βαλανιδιά που έχει  γύρω στα 600! Όπως διαπιστώθηκε, ένα φυτό μπορεί να έχει κατά μέσο όρο δύο έως τρία ονόματα.

Το αποτέλεσμα από αυτό το ξεκαθάρισμα είναι ο κατάλογος να μικρύνει κατά περίπου… 600.000 καταχωρίσεις.

Όπως μεταδίδει το BBC, βρίσκεται σε εξέλιξη το πληρέστερο ξεκαθάρισμα στο «βιβλίο του φυτικού βασιλείου» από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες. Το αποτέλεσμα είναι η διαγραφή εκατοντάδων χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών ειδών, τις οποίες είχαν κάνει, στο πέρασμα των αιώνων, βοτανολόγοι από διάφορες χώρες. Οι ερευνητές συχνά συνέλεγαν και «βάφτιζαν» διάφορα φυτά, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πολλά από αυτά υπήρχαν ήδη και ότι άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλα μέρη της Γης τα είχαν ήδη βρει και τους είχαν δώσει διαφορετικό όνομα.

Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι τώρα να έχουν καταγραφεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανθοφόρα φυτά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όταν το ξεκαθάρισμα ολοκληρωθεί, μέσα στο 2010, ο επίσημος αριθμός των γνωστών φυτών ανά τον κόσμο δεν θα ξεπερνά τελικά τις 400.000, λιγότερα δηλαδή από τα μισά απ’ όσα είναι σήμερα εγγεγραμμένα. Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν απομονώσει 301.000 είδη φυτών, έχουν εντοπίσει 480.000 εναλλακτικά ονόματα φυτών και απομένουν ακόμα 240.000 ονόματα φυτών για ξεκαθάρισμα.

Η έρευνα πάντως έφερε στο φως και αντίστροφες περιπτώσεις, δηλαδή φυτά που θεωρούνταν μέχρι τώρα ίδια αλλά η γενετική ανάλυση έδειξε ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους, συνεπώς πρέπει πια να θεωρηθούν ξεχωριστά είδη.

Η διαδικασία εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια και άρχισε μετά από αίτημα των κρατών μελών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλία, ώστε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσα και ποια φυτά απειλούνται.

Εκτός από τα περίπου 400.000 είδη φυτών με άνθη, στη Γη εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλα 15.000 είδη φτερών και συγγενικών φυτών, 1.000 είδη γυμνόσπερμων καθώς επίσης 23.000 είδη βρύων και συγγενικών ειδών.