Έξι νεκρούς αργυροπελεκάνους εντόπισαν σε τρεις θέσεις στη λιμνοθάλασσα Βάσσοβα, επόπτες του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

Στο σημείο έφτασαν και αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Καβάλας και, αφού εγινε περισυλλογή των νεκρών πτηνών και στάλθηκαν σε κτηνιατρικό εργαστήριο της Καβάλας , η ακτινολογική διερεύνηση έδειξε κυνηγετικά βλήματα στα τέσσερα από τα πέντε πτηνά, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες για πυροβολισμό τους.

Το Δασαρχείο Καβάλας, ως αρμόδιο ανακριτικό όργανο, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες έρευνες από τον νόμο ενέργειες και διαδικασίες για τον εντοπισμό των ενόχων.

Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι αρκετά κοινό αλλά τοπικό είδος στην Ελλάδα. Είναι προστατευόμενο είδος καθώς έχει χαρακτηριστεί τρωτό τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Ο Αργυροπελεκάνος είναι το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον κόσμο, με ύψος που φτάνει το 1,20 μ., άνοιγμα φτερών έως 3,20 μ. και βάρος από 6 έως 10 κιλά. Το χρώμα του φτερώματός του είναι σταχτί, το ράμφος του φέρει διαστελλόμενο σάκο κίτρινου χρώματος στο κάτω μέρος, και τα δάχτυλά του είναι συνενωμένα μεταξύ τους με μεμβράνη.

Θεωρείται ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και από την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει το κυνήγι του και την ενόχλησή του στους τόπους αναπαραγωγής του.