Ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες ο αέρας, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της θεαματικής αύξησης της χρήσης των τζακιών, τα οποία επιλέγουν οι καταναλωτές ως μέσο θέρμανσης, αφού η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί.

Αιθαλομίχλη καλύπτει τον ουρανό της πρωτεύουσας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το 70% της ρύπανσης του αέρα το χειμώνα προέρχεται από τα τζάκια, ενώ τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνα καθώς είναι εισπνεύσιμα.

Οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 – 1000 μέτρων εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα. Θερμοκρασιακή αναστροφή καλείται το φαινόμενο κατά το οποίο στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «κλωβό» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.

Τα μικροσωματίδια που εισπνέονται και κατακάθονται στους πνεύμονες έχουν ενοχοποιηθεί για αναπνευστικές και καρδιαγγειακές νόσους.