Φωτιά σε πέντε τόνους ελεφαντόδοντου, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έβαλε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γκαμπόν, Ali Bongo.

Η κίνηση σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα κατά της λαθροθηρίας, καθώς η κυβέρνηση πρόσφατα δεσμεύτηκε να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των ελεφάντων.

«Η Γκαμπόν έχει υιοθετήσει πολιτική μηδενικής ανοχής στο έγκλημα κατά της άγριας ζωής και θέτουμε σε ισχύ θεσμούς και νόμους για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γκαμπόν.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν τη συμβολική κίνηση της καύσης του ελεφαντόδοντου, μια εποχή που η λαθροθηρία στην κεντρική Αφρική φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τη WWF, το απόθεμα που καταστράφηκε ζυγίζει ακριβώς 4.825 κιλά και περιλαμβάνει 1.293 κομμάτια ακατέργαστου ελεφαντόδοντου, προερχόμενο κυρίως από χαυλιόδοντες και 17.730 κομμάτια από κατεργασμένο ελεφαντόδοντο.

Για πέντε τόνους ελεφαντόδοντου υπολογίζεται ότι οι λαθροθήρες σκότωσαν πάνω από 850 ελέφαντες.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την πρόθεση της Γκαμπόν να καταπολεμήσει τη λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, μια περίοδο που η θανάτωση ελεφάντων για το ελεφαντόδοντο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η WWF.

Πηγή: econews.gr