Την γνωρίζουμε από τις 19 Ιουνίου 2007 όταν μαρκαρίστηκε με το σήμα ΚΑ825 στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Την ξαναείδαμε μετά από 4 χρόνια, στις 18 Ιουνίου 2011 που ξαναήλθε να αφήσει τα αυγά της στην ίδια παραλία. Στις 14 Αυγούστου 2011 λάβαμε ειδοποίηση από τον Giorgio Cataldini ότι η χελώνα μας βρέθηκε στο νησάκι Sant’ Andrea στην Gallipoli της Ιταλίας. Είχε ένα μεγάλο χτύπημα από προπέλα στο πίσω δεξί τμήμα του καβουκιού της και δεν μπορούσε να καταδυθεί. Ο Giorgio κανόνισε τη μεταφορά της στο ιταλικό Κέντρο Διάσωσης «Turtle Point» κοντά στη Νεάπολη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Κέντρο αυτό, το οποίο διευθύνει η ειδικευμένη στην περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών βιολόγος Flegra Bentivegna. Παρεμπιπτόντως η Flegra οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Θαλάσσιων Χελωνών τον περασμένο Νοέμβριο στη Νεάπολη, στο οποίο συμμετείχε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Turtle Point και τη χελώνα ΚΑ825, που η Flegra είχε ονομάσει «Κηφισιά» από τη διεύθυνση επιστροφής που έχουν τα σήματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μετά από πολύμηνη περίθαλψη η κατάσταση της «Κηφισιάς» βελτιώθηκε σημαντικά και αποφασίστηκε η απελευθέρωσή της στην ίδια περιοχή που βρέθηκε τραυματισμένη.

Πράγματι αυτό έγινε στις 7 Ιουνίου 2012. Ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα την «Κηφισιά» να αφήνει τα αυγά της στις παραλίες του Κυπαρισσιακού. Η συνεργασία φορέων, οργανώσεων και ατόμων είναι απαραίτητη για μια επιτυχή προσπάθεια σωτηρίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ