Αναστάτωση προκάλεσε στην περιοχή Νάματα η επίσκεψη αρκούδας σε στάνες με αιγοπρόβατα στις δυτικές πλαγιές του όρους Ασκίου. Οι κτηνοτρόφοι είναι μαθημένοι καθώς τέτοιες επισκέψεις δεν είναι σπάνιες, αφού ως γνωστόν το Άσκιο και τα γειτονικά βουνά είναι βιότοποι του λύκου και της καφέ αρκούδας.

Κτηνοτρόφος ανέφερε πως η αρκούδα μπαίνει κάθε βράδυ, τις τελευταίες ημέρες, στη στάνη του και έχει επιτεθεί σε 5 ζώα.

Η οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ που ενημερώθηκε για το συμβάν επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο προκειμένου να τον ενημερώσει αφενός για το ότι πρέπει να αναγγείλει τη ζημία που υπέστη το κοπάδι του στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθεί, αλλά και για τις μεθόδους πρόληψης ζημιών από την αρκούδα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των Ναμάτων, ζώντας σε έναν ορεινό οικισμό και κοντά στον βιότοπο της καφέ αρκούδας , έχουν συνηθίσει στην παρουσία της και δεν ενοχλούνται από τις συχνές εμφανίσεις της, με εξαίρεση βέβαια όταν σημειώνονται ζημίες στα κοπάδια ή στα μελίσσια της περιοχής.

Σύμφωνα ωστόσο με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, η προσέγγιση κατοικημένων περιοχών από την αρκούδα γίνεται αποκλειστικά για την εξεύρεση τροφής και οι ζημιές που προκαλεί αποζημιώνονται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Η προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου θα πρέπει να επιδιώκεται προς όφελος και των κατοίκων των ορεινών περιοχών αλλά και του περιβάλλοντος συνολικά. Τα μέτρα πρόληψης όπως η εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για τις ορεινές καλλιέργειες και τις μελισσοκομικές μονάδες και η φύλαξη των κοπαδιών από ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους είναι τα πιο αποτελεσματικά αλλά και επιδοτούμενα από τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε κάθε περίπτωση οι συστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προσέγγιση αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές εστιάζονται στα εξής:
– Φροντίστε να κάνετε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο ή να μιλάτε διαρκώς.
– Μαζεύετε τα σκουπίδια από τους εξωτερικούς χώρους, τις πλατείες, τις αυλές των σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα και επομένως να την ελκύει στην περιοχή.
– Καθαρίστε υπολείμματα από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.

Πηγή: e-ptolemeos.gr