O κυκλώνας Μαρία ενισχύθηκε τη Δευτέρα στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον κι είναι πλέον «εξαιρετικά επικίνδυνος» για πολλά νησιά της Καραϊβικής, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της άμεσα επικείμενης έλευσής του, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

«Το μάτι του κυκλώνα αναμένεται να περάσει από τη Δομίνικα και τις κοντινές Υπήνεμες Νήσους τις αμέσως προσεχείς ώρες», διευκρίνισε το NHC σε δελτίο του που δημοσιοποίησε στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Το φαινόμενο αναμένεται να κινηθεί κατόπιν «προς το απώτατο άκρο της Καραϊβικής Θάλασσας την Τρίτη και να πλησιάσει το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους το βράδυ της Τρίτης και την Τετάρτη», πρόσθεσε το Κέντρο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νομάρχης της Γουαδελούπης διέταξε την κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές υψηλού κινδύνου στην περιοχή από το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο νομάρχης τονίζει ότι «απαγορεύεται στους πάντες να εισέρχονται και να διαμένουν σε ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου σε κάθε κοινότητα του αρχιπελάγους», κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες «πλημμύρες», «κάλυψη από τα νερά» διαφόρων κτιρίων και «κατολισθήσεις».