«Η ρύπανση της θάλασσας και των ακτών με μαζούτ θα εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Όπως αναφέρει, «εκτός από τις κατοικημένες περιοχές και τις παραλίες, μεγάλο πλήγμα δέχονται επίσης οι απομονωμένες βραχώδεις ακτές και οι νησίδες του Σαρωνικού. Οι βραχονησίδες αυτές, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000, ενδεικτικό της υψηλής τους οικολογικής αξίας, θα υποβαθμιστούν σοβαρά και για άγνωστο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την οργάνωση, «η ορνιθοπανίδα στις περιοχές αυτές αποτελείται κυρίως από θαλασσοπούλια, αρπακτικά που φωλιάζουν στις απόκρημνες ακτές και μεταναστευτικά πουλιά που σταθμεύουν σε ξηρά και θάλασσα για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Όλα αυτά τα είδη αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα, καθώς ακόμα κι αν δεν πεθάνουν άμεσα από τοξίνωση, το πετρέλαιο που θα τα καλύψει θα τα καταστήσει ανίκανα να πετάξουν και να τραφούν, ενώ παράλληλα θα χάσουν τις μονωτικές ικανότητες που τους προσδίδει το πτέρωμα τους».

Σε περίπτωση εντοπισμού πετρελαιωμένων πουλιών οι πολίτες παρακαλούνται να απευθυνθούν στην ΑΝΙΜΑ (τηλ. 210 9510075) η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες για τον σωστό χειρισμό των περιστατικών.

Καταλήγοντας η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υπογραμμίζει ότι «η Πολιτεία, αλλά και οι υπαίτιοι αυτής της οικολογικής καταστροφής, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους άμεσα και δίχως περαιτέρω ολιγωρία, για την αποτελεσματική απομάκρυνση του μαζούτ από τις ακτές του Σαρωνικού και τις βραχονησίδες και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας» όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέραν από τις συνέπειες στο ευαίσθητο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος Γαλάζια Σημαία, εκφράζει την ανησυχία της και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Όπως υπογραμμίζει, «είναι πράγματι τραγική ειρωνεία ότι η εκδήλωση για την βράβευση ακτών και μαρινών με τη Γαλάζια Σημαία για το 2017 πραγματοποιήθηκε στην ακτή της Γλυφάδας, μία από τις παραλίες που επλήγησαν περισσότερο από τη θαλάσσια ρύπανση».

Ενώ, ξεκαθαρίζει ότι «σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, οι υπόλοιπες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές στην περιοχή δεν έχουν πληγεί, ενώ οι βραβευμένες μαρίνες εφάρμοσαν άμεσα τα μέτρα προστασίας (πλωτά φράγματα), όπως προβλέπουν άλλωστε και τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας και απέφυγαν τη ρύπανση». Συμπληρώνει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο γεγονός «δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, καθώς δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια αυτής της πετρελαιοκηλίδας, ενώ κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι κάτι ανάλογο δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον».

Σημειώνεται τέλος ότι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), διεθνή συντονιστή του προγράμματος Γαλάζια Σημαία, για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την υπόθεση, ενώ όπως έκανε γνωστό, θα κινητοποιήσει τα μέλη και τους εθελοντές της και θα οργανώσει επισκέψεις, σε συνεργασία με τους πληγέντες Δήμους, μετά το πέρας των εργασιών των εξειδικευμένων συνεργείων, ώστε να συνδράμει στον καθαρισμό των ακτών και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.