Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας ανέλυσε σε εκδήλωση στην Κοζάνη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανακύκλωση με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή της. Δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι «η πλήρης διαφάνεια σε όλα τα στάδια, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που επικρατεί στον κλάδο» και τα χρήματα που προκύπτουν από την πραγματική ανακύκλωση να επιστρέφουν στους πολίτες και όχι στους κάθε λογής μεσάζοντες του κλάδου.

Ανακοίνωσε ότι από το 2018 θα καθιερωθεί χωρίς εξαιρέσεις το τέλος ταφής για τα ανεπεξέργαστα απορρίμματα των δήμων, μίλησε για κίνητρα που θα δοθούν στους δήμους για την μείωση την αποβλήτων και προανήγγειλε την έκδοση ΚΥΑ που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα για «την πλήρη απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας».

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προορίζονται για τον κλάδο της ιδιωτικής οικονομίας στην ανακύκλωση των υλικών μίλησε για κονδύλι ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει την περιβαλλοντική βιομηχανία η οποία θα επεξεργάζεται τα ανακυκλωμένα υλικά προκειμένου να επανεισέρχονται στον κύκλο της οικονομίας.

Τέλος αναφερόμενος στην νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κοζάνη εξήρε την στάση των φορέων της αυτοδιοίκησης και παρομοίασε το συγκεκριμένο έργο «ως το βήμα από την γη στην σελήνη» αφού οι δήμοι της δυτικής Μακεδονίας είναι οι πρώτοι και μοναδικοί στον ελλαδικό χώρο που κατέκτησαν όλους τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ στην διαχείριση των απορριμμάτων και των στερεών αποβλήτων.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος θα επισκεφθεί την Καβάλα και την Θεσσαλονίκη όπου θα λάβει μέρος σε συναντήσεις με τους φορείς της αυτοδιοίκησης για την επίσπευση υλοποίησης του Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων.