Ύστερα από πολύ αναμονή, ακούραστη προσπάθεια και υπομονή, οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο, κατέγραψαν την 4η Ιουνίου το πρωί, την πρώτη φωλιά θαλάσσιων χελωνών για το 2017 στην Κρήτη, στην περιοχή Σφακάκι.

Όπως έγινε γνωστό, λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης, η παραλία έχει μικρύνει σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος διαθέσιμος και ασφαλής για τις φωλιές χώρος, γεγονός που οδηγεί στη μεταφορά τους από τους ερευνητές του συλλόγου, σε πιο ασφαλή σημεία, προκειμένου να μην καταστρέφονται από την επαφή με το κύμα.

Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, οι θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης αποδεικνύουν για μια ακόμη χρονιά ότι αποτελούν τον αρχαιότερο επισκέπτη του νησιού, τιμώντας το με την παρουσία τους. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κρητική φιλοξενία που φημίζεται ανά τον κόσμο, να συνεχίσει να καλοδέχεται την θαλάσσια χελώνα στον ίδιο βαθμό, διατηρώντας πάνω από όλα τους βιοτόπους αναπαραγωγής τους σε καλή κατάσταση, εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και που αφορούν, όχι μόνο το είδος αλλά και τις παραλίες ωοτοκίας», υπογραμμίζουν τα μέλη της οργάνωσης.