Οι «επαφές» των λουόμενων με καρχαρίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή από τις αρχές, κυρίως σε Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα κρούσματα τραυματισμών ή ακόμα και θανάτων είναι πιο συχνά.

Το τελευταίο περιστατικό που βγήκε στο φως της δημοσιότητας (μέσω ενός βίντεο που τράβηξε άλλος λουόμενος) έλαβε χώρα στην Καλιφόρνια στον κόλπο του Μοντερέι, πριν από κάποιο καιρό και παρουσιάζει τις αγωνιώδεις στιγμές όπου ένας άνδρας έχει πέσει από το καγιάκ του, στο νερό, και βρίσκεται στο έλεος ενός μεγάλου λευκού καρχαρία.

Ο καρχαρίας επιτέθηκε στον άτυχο άνδρα και τον τραυμάτισε ευτυχώς ελαφρά στα πόδια, ενώ στις εικόνες φαίνονται και τα σημάδια από την επίθεση του ζώου και στο καγιάκ. Ο άνθρωπος που τραβάει με την κάμερά του το στιγμιότυπο μιλάει με αγωνία στη γυναίκα του και της λέει: «Κάλεσε κάποιον σε βοήθεια, τον πλησιάζει ο καρχαρίας».

Εν τέλει ο άνδρας διασώθηκε από μία οικογένεια που πέρναγε από το σημείο με το ιστιοφόρο τους. Η Καλιφόρνια και οι ακτές της είναι από τις πλέον αγαπημένες των καρχαριών καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η παραλία του Σαν Κλεμέντε έκλεισε για τους πολίτες ενώ μέσα στον Μάιο σε παραλία του Όραντζ Κάουντι είχαν εντοπιστεί 15 μεγάλοι λευκοί καρχαρίες.