Στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου το κυνήγι του λύκου ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο στην Δανία. Τόσο διαδεδομένο που κάποια στιγμή οι λύκοι εξαφανίστηκαν.

Από τότε σποραδικά μόνο εμφανίζονταν κάποιοι λύκοι αλλά και εκείνοι εξαφανίζονταν. Αυτό, όμως, φαίνεται πλέον πως αλλάζει. Το 2012 εμφανίστηκε και πάλι ένας λύκος και οι επιστήμονες τον έθεσαν αμέσως υπό αυστηρή αλλά διακριτική παρακολούθηση. Μέχρι και κάμερες είχαν βάλει προκειμένου  να καταφέρουν να «πιάσουν» κάποια κίνηση του άγριου ζώου. Στη συνέχεια περίμεναν να εμφανιστεί το πρώτο ζευγάρι λύκων που θα τεκνοποιήσει και θα δημιουργήσει μία νέα αγέλη.

Αυτό φαίνεται πως χρειάστηκε κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια για να συμβεί. Σήμερα πια μετά από εξέταση DNA σε δείγματα κοπράνων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία πέντε λύκων, εκ των οποίων ο ένας είναι θηλυκός!

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για νεαρούς λύκους που απορρίφθηκαν από τις οικογένειες και αγέλες τους και αναζητούν νέες περιοχές θήρευσης», δήλωσε ο Πέτερ Σούντε του Πανεπιστημίου του Άαρχους.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι λύκοι έκαναν ένα ταξίδι τουλάχιστον 550 χιλιομέτρων και εγκαταστάθηκαν στην δυτική Δανία από την επαρχία Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν στη Γερμανία !

Η ακριβής τοποθεσία που ανακαλύφθηκαν οι λύκοι δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας και οι επιστήμονες θεωρούν πως Ο θηλυκός λύκος εικάζεται ότι θα γεννήσει αυτή την άνοιξη ή την επόμενη, εκτιμούν, μάλιστα, πως δεν υπάρχουν ακόμα νεογνά, καθώς σε αυτή την περίπτωση το θηλυκό δεν θα είχε εντοπιστεί να κυνηγά μαζί με το αρσενικό σύντροφό του.