Το νησάκι Valsörarna είναι το πιο απομακρυσμένο του Αρχιπελάγους Kvarken, το μόνο Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της Φινλανδίας. Η ηπειρωτική Φινλανδία βρίσκεται στα ανατολικά και η Σουηδία στα δυτικά. Και το Αρχιπέλαγος Kvarken βλέπει κάθε χρόνο πλήθος νέων νησιών να «γεννιούνται» μέσα από τη θάλασσα.

Την ώρα που πολλά μέρη του κόσμου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, στο σημείο αυτό του πλανήτη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, η περιοχή Kvarken ήταν καλυμμένη με πάγο πάχους εκατοντάδων μέτρων. Ήταν μάλιστα οι παγετώνες τόσο βαριοί που έκαναν τον φλοιό της Γης να υποχωρήσει. Όταν οι παγετώνες απομακρύνθηκαν, πριν από περίπου 9.000 χρόνια, ο φλοιός άρχισε να επιστρέφει στη «θέση» του. Σχεδόν ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο γης αναδύεται μέσα από το νερό κάθε χρόνο και οι 2.500 κάτοικοι του Αρχιπελάγους το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βλέπουν τη Γη να αλλάζει κάτω από τα πόδια τους.

Με τη ρευστή ακτογραμμή του, αυτός ο υδάτινος κόσμος δεν είναι ποτέ ίδιος από τον έναν χρόνο στον άλλο.

«Όταν ήμουν παιδί κολυμπούσα σε έναν όρμο» λέει ο Roland Wilk στο BBC. «Τώρα όμως ο όρμος είναι πάνω από τη στάθμη της θάλασσας κι αρχίζει να γεμίζει δέντρα».

Πολλά από τα «νεογέννητα» νησιά ονομάζονται Mustasaari, όνομα που στα φινλανδικά σημαίνει «μαύρο νησί». Με τις ακτές τους ρευστές και ευμετάβλητες θεωρούνται μυστηριώδη και κάποτε στοιχειωμένα από τα haltija ή veden väki, τα πνεύματα του νερού και τα ξωτικά.

Στο παρελθόν, ο κόλπος Bothnia τον χειμώνα πάγωνε και μετατρεπόταν σε έδαφος. Σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της διαρκούς κίνησης φέρι και φορτηγών πλοίων δεν παγώνει πια. Αντίθετα, ολοένα και περισσότερα νησάκια ξεπηδούν μέσα από το νερό, σαν συνδετικός κρίκος. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, σε περίπου 2.500 χρόνια, αυτή η ανάδυση νησιών θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια «γέφυρα» γης που θα ενώσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία μέσω του Αρχιπελάγους Kvarken.

Το Αρχιπέλαγος αναδιαμορφώνεται κάθε μέρα- και μαζί του το ίδιο κάνουν και οι κάτοικοί του.