Από τη Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών του 1963, που ακολούθησε το παγκόσμιο σοκ από την Πυραυλική Κρίση της Κούβας, οι πυρηνικές υπερδυνάμεις του πλανήτη κατέφυγαν στα έγκατα της γης για να τεστάρουν τα νέα θανάσιμα όπλα τους.

ΗΠΑ και ΕΣΣΔ είχαν φυσικά την τιμητική τους εκτελώντας εκατοντάδες τέτοιες δοκιμές. Οι ΗΠΑ και μόνο προχώρησαν σε 215 πυρηνικές δοκιμές πάνω από το έδαφος και άλλες 815 υπογείως μεταξύ 1945-1998!

Ο στόχος της συνθήκης ήταν να περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρηνικών και να ελαχιστοποιήσει την έκθεση σε ραδιενεργά υλικά. Όταν μια βόμβα θάβεται αρκετά βαθιά σύμφωνα με το μέγεθός της, η έκρηξή της μπορεί να περιοριστεί σχετικά. Αν όμως δεν υπολογιστεί σωστά το βάθος, τότε ένα τεράστιο νέφος σκόνης και χώματος εκτοξεύεται στον ουρανό.

Η μεγαλύτερη υπόγεια δοκιμή που έκαναν οι Αμερικανοί περιλάμβανε μια βόμβα 5 μεγατόνων, η οποία θάφτηκε σε βάθος μεγαλύτερο από 1.800 μέτρα στα έγκατα της γης. Ακόμα κι έτσι όμως, το έδαφος ανασηκώθηκε σαν να ήρθε η συντέλεια του κόσμου!

Να το ξαναδούμε σε πιο συντομευμένη έκδοση, αλλά με πιο δραματική μουσική…

Οι υπόγειες δοκιμές διέτρεχαν φυσικά και πάλι τον κίνδυνο της ραδιενεργούς μόλυνσης των υπόγειων νερών, καθώς το πράγμα μόνο παίξε γέλασε δεν είναι…