Σε έναν αφιλόξενο τόπο για τις μέλισσες έχει μετατραπεί ο νομός Αττικής. Νευροτοξικές χημικές ουσίες από ραντίσματα και ψεκασμούς στους άρρωστους φοίνικες και στη γεωργική παραγωγή, τις εκδίωξαν οριστικά από τον ουρανό της πρωτεύουσας.

Οι μελισσοκόμοι δηλώνουν ότι το 90% των κυψελών, δηλαδή περίπου 6.000 μελίσσια σε όλη την Αττική, έχουν αχρηστευθεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζει ότι το 84% των 264 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτάται από τους επικονιασμούς των μελισσών. «Αν επεκταθεί το φαινόμενο πέρα από τα σύνορα της Αττικής, αντιλαμβάνεστε ότι η μαζική εξόντωση των μελισσών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία της χώρας και στη διατροφή μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας» Σ. Χάσκος και συνεχίζει: «Αυτές οι δυσάρεστες συνέπειες είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα εμφανιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Πλέον, οι μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν εσπευσμένα τον Αττικό ουρανό και επιλέγουν περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, προκειμένου να μετριάσουν κάπως τις ζημιές στη μελισσοκομική παραγωγή.

Οι καταστροφές των δήμων

Το πρόβλημα είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Οι μελισσοκόμοι παρατηρούσαν να συρρικνώνεται ανεξήγητα ο πληθυσμός των εντόμων, τις κυψέλες να παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων και άρχισαν να ψάχνουν την αιτία. Ηταν η εποχή που το φονικό σκαθάρι νέκρωνε τους φοίνικες. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι δήμοι και οι ιδιώτες χρησιμοποιούν εκτενώς μη εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα για τους ψεκασμούς του κόκκινου σκαθαριού, όπως τα νικοτινοειδή, τα οποία δολοφονούν τις μέλισσες.

«Προκειμένου να προστατευθούν οι φοίνικες, ξεκλήρισαν τα μελίσσια. Σε περιοχές όπως ο Υμηττός, το Γραμματικό, η Βάρη, η Νέα Μάκρη και ο Μαραθώνας, είναι δύσκολο πλέον να εντοπίσεις μέλισσα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Διαπιστώνουμε ότι σε ολόκληρη την Αττική οι κυψέλες μας έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία. Βασική τροφή για τις μέλισσες είναι οι ταξιανθίες του φοίνικα, δηλαδή τα λουλούδια που βρίσκονται πάνω στην κορυφή του δέντρου. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, ο τρύγος των κυψελών ξεκινά από τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι η καλύτερη περίοδος για την παραγωγή μελιού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Χάσκος.

Ο Σ. Χάσκος κατηγορεί τους δήμους της Ανατολικής Αττικής ότι: «Εκείνη την εποχή επιλέχθηκε, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, να γίνουν οι ψεκασμοί στα άρρωστα φοινικοειδή με νευροτοξικά χημικά, τα οποία αποδείχθηκαν καταστροφικά για τις μέλισσες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Μαραθώνα, ο οποίος ψέκασε τους φοίνικες στις 8 Αυγούστου χωρίς να απομακρύνει τα άνθη από τα δέντρα. Δεν φταίει, όμως, μόνο ο δήμος Μαραθώνα. Παντού ακολουθήθηκε η ίδια μέθοδος, δεν υπήρχε καμία πρόληψη», αναφέρει.

«Καμπάνα» από την Ευρώπη

Αυτές οι ενέργειες, φυσικά, αντίκεινται στις οδηγίες της Ευρώπης. Η Ε.Ε. έχει επιβάλει στα κράτη-μέλη πως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα, τα οποία θα αυστηροποιήσουν το πλαίσιο κυκλοφορίας μιας σειράς γεωργικών φυτοπροστατευτικών φαρμάκων, τα οποία, βάσει ερευνών, ενοχοποιούνται για την εξαφάνιση της μέλισσας.

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Γεωργίας δεν το έχει εγκρίνει ακόμα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. «Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η οδηγία, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι οι μέλισσες δεν διατρέχουν κίνδυνο και σε άλλους νομούς της χώρας», τονίζει ο Σ. Χάσκος.

Πηγή: real.gr