Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αυτό είναι το… περιβαλλοντικό κόστος μιας φραντζόλας ψωμιού

Υπολογίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21:37
27/02/2017
Αυτό είναι το… περιβαλλοντικό κόστος μιας φραντζόλας ψωμιού
8
loading

Κάθε ωραίο πράγμα έχει δυστυχώς ένα τίμημα. Αυτό ισχύει και για τη φραντζόλα του ψωμιού, που έχει το δικό της περιβαλλοντικό κόστος για να παραχθεί. Το κόστος αυτό, όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από μισό κιλό διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Χόρτον του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Plants, μελέτησαν όλα τα στάδια που χρειάζονται για να δημιουργηθεί μία φραντζόλα βάρους 800 γραμμαρίων, από την καλλιέργεια του σιταριού στο χωράφι και την παραγωγή του αλευριού στους μύλους έως το ψήσιμο στο φούρνο και την παράδοση στον καταναλωτή.

Το περιβαλλοντικό κόστος έχει πολλές πτυχές: από τη θέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής και τη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, έως την παραγωγή τοξινών επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία. Ειδικότερα για την επίπτωση στο κλίμα, εκτιμήθηκε ότι μια φραντζόλα συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας της Γης όσο 0,589 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Υπολογίσθηκε ότι πάνω από το ήμισυ της περιβαλλοντικής επίπτωσης της φραντζόλας οφείλεται στο αρχικό γεωργικό στάδιο και κυρίως (το 43%) στη χρήση των λιπασμάτων νιτρικής αμμωνίας. Αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό κόστος προκύπτει τόσο από την μεγάλη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθούν βιομηχανικά τα λιπάσματα, όσο και από το αέριο υποξείδιο του αζώτου που απελευθερώνεται κατά τη διάσπαση του λιπάσματος στο χώμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 60% των γεωργικών καλλιεργειών χρησιμοποιούν λιπάσματα. Πάνω από 100 εκατομμύρια τόνοι λιπασμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Παρόλο που τα λιπάσματα όντως βοηθούν σημαντικά στην απόδοση των καλλιεργειών και στη διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού, έχουν επίσης διάφορες περιβαλλοντικές επιπτώσεις - ακόμη και μέσω μιας απλής φραντζόλας- είτε αυξάνοντας τα «αέρια του θερμοκηπίου», είτε ρυπαίνοντας το περιβάλλον, είτε επιβαρύνοντας την ανθρώπινη υγεία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
  1. avatar Πατσατζήδικο η ειλικρίνεια…

    Λέτε η παπάρα να καταστρέψει τον πλανήτη???

  2. avatar ουστ ρε

    ΟΥΣΤ ΡΕ

  3. avatar megaloagroths

    τριχες κατσαρες

  4. avatar despoticos

    οταν ακους για "περιβαλοντολικα κοστη" να ετοιμαζεσαι για καποια σχετικη φορολογια. Προετοιμαζουν το εδαφος για μελλοντικες "φαπες" στα τροφιμα.

  5. avatar Λ

    Ρε πατε να μας δημιουργησετε τυψεις; Δεν μασαμε πλεον τιποτα

  6. avatar Dimi68

    Μη γραφετε τοτε περιβαντολογικο κοστος φρατζολας αλλα περιβαντολογικο κοστος ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ!!!
    Καλο βεβαια θαταν να ξερουμε και για τα καινουργια σιταρια που δε μεγαλωνουν χωρις λιπασμα,ποιοι βγαζουν τους καινουργιους σπορους,ποιοι τους προωθουν,τις αποδωσεις ανα στρεμα,τη λουμπα των αγροτων για αποδωσεις,τη διακινηση των αλευρων (αν στην Ελλαδα π.χ. τρωμε ψωμι απο ελληνικο αλευρι-στην Ισπανια ,Ισπανικο κ.ο.κ),τα προσμεικτικα που βαζουν μεσα οι εταιριες και χιλια,χιλια δυο.
    Παλια εκαναν αγραναπαυση για ενα χωραφι,βαζοντας σιταρι....τωρα;

  7. avatar nikolakis2

    ωραια πειτε μας και για το κρεας τωρα, για την παιδικη εργασια για της μεγαλες εταιρειες και βιομηχανιες που ρυπαινουν το πλανητη.Για την πλυση εγκεφαλου..Για τα πουλημενα καναλια στην τηλεοραση καθως και για της πληρωμενες ειδησεις στο ιντρνετ

  8. avatar Εφθασαν και μεχρι εκει..

    ..αφηστε ησυχο το ψωμακι βρε!
    Αυτο σας μαρανε;
    Τα φουγαρα, οι εκατομμυρια εξατμισεις κ τα ραδιενεργα αποβλητα μιας ωρας ειναι οι ρυποι εκατο χρονων ψωμιων και ουτε.
    Ελεος!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει