Αν δεν ξέρει κανείς περί τίνος πρόκειται, οι παρακάτω φωτογραφίες θυμίζουν έργα τέχνης, πίνακες που παίζουν με τα σχήματα και τα χρώματα και αναδεικνύουν τη γοητεία των αντιθέσεών τους.

Οι μικρές μπλε «εκρήξεις» μέσα στην κυριαρχία του λευκού αποτυπώνουν ωστόσο κάτι πανέμορφο και ταυτόχρονα επικίνδυνο: το πρόσωπο του πάγου της Αρκτικής, που αλλάζει.

Ο φωτογράφος Timo Lieber έβγαλε τις φωτογραφίες αυτές τον περασμένο Ιούλιο, πετώντας με μικρά αεροσκάφη και ελικόπτερα πάνω από τη Γροιλανδία. Στον φακό του αποτύπωσε τις ολοένα και διογκούμενες λίμνες και ποτάμια που γεννά ο πάγος που λιώνει. Στόχος του, όπως εξηγεί η Daily Mail, είναι να δείξει στον κόσμο έναν περιβαλλοντικό κίνδυνο που εξελίσσεται και μεγαλώνει μακριά από το ανθρώπινο βλέμμα.

«Φωτογράφισα τις ολοένα και περισσότερες λίμνες και ποτάμια που σχηματίζονται στον πάγο της Γροιλανδίας, μία από τις πιο απρόσιτες περιοχές στον κόσμο» λέει ο φωτογράφος. «Εδώ οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο εμφανείς από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Για να πετύχει το αποτέλεσμα αυτό, ο Lieber συνεργάστηκε με επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο Scott Polar Research Institute του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επιστήμονες από τη σειρά Frozen Planet του BBC.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίας, το «απόθεμα» πάγου της Γροιλανδίας έχει αλλάξει κι από σταθερή κατάσταση και ισορροπία στο κλίμα χάνει σήμερα κατά μέσο όρο 3,8 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως.

«Οι φωτογραφίες του Timo δείχνουν τις δραματικές αλλαγές που παρατηρούμε στην Αρκτική στη διάρκεια των αρχών του 21ου αιώνα. Ο πάγος της Αρκτικής περιορίζεται σημαντικά και συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας» σημείωσε ο καθηγητής Julian Dowdeswell, διευθυντής του Scott Polar Research Institute.

lake2 lake3 lake4 lake5 lake6 lake7 lake8 lake9 lake10