Παρά το γεγονός ότι μαίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το αν πράγματι αξίζουν τη διαβόητη φήμη τους, οι καρχαρίες ενσταλάζουν φόβο και δέος στον άνθρωπο όπως λίγα άλλα πλάσματα.

Με τα παρακάτω πάντως αδηφάγα ψάρια δεν πρέπει να ανησυχεί ο λουόμενος μήπως έρθει κατά πρόσωπο, μιας και όλα τους ζουν τουλάχιστον 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Μυστηριώδεις και ανοίκειοι, οι καρχαρίες των απάτητων νερών σπανίζουν στις θεάσεις τους και κάθε συναπάντημα μαζί τους θεωρείται σπουδαίο επιστημονικό γεγονός.

Και να γιατί…

Καρχαρίας Γροιλανδίας

shahrakkadoanvbebaddo1

Ο υποτονικός και υπναλέος Somniosus microcephalus, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος θηρευτής του είδους. Αργοκίνητος και χωρίς να βιάζεται καθόλου, παίζει χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο, καθώς όλα τα σαρκοφάγα της θάλασσας ξέρουν ότι το κρέας του περιέχει γερές δόσεις οξειδίου τριμεθυλαμίνης, η κατανάλωση της οποίας προκαλεί εμετούς, διάρροιες και σπασμούς!

Ο καρχαρίας Γροιλανδίας είναι ταυτοχρόνως ο μεγάλος Μαθουσάλας του νερού. Μόλις το 2016 οι επιστήμονες ανακάλυψαν μερικά δείγματά του κάτω από τους αρκτικούς πάγους που ήταν πάνω από 400 ετών…

Καρχαρίας Γκόμπλιν

shahrakkadoanvbebaddo2

Δεν είναι γνωστός για το ωραίο παρουσιαστικό του, αλλά για τα σαγόνια του, που προεκτείνονται από το στόμα του για να πιάσουν την τροφή και γίνονται ακόμα τρομακτικότερα! Εκεί που ζει βέβαια, σε βάθη ακόμα και 1.300 μέτρων, η ομορφιά δεν παίζει κανέναν ρόλο, γι’ αυτό και ο Γκόμπλιν έριξε το βάρος στο στόμα του, καθώς η τροφή σε κείνα τα μέρη είναι δυσεύρετη και πρέπει να είναι σίγουρος πως θα πιάσει κάθε ψάρι, καλαμάρι ή μαλακόστρακο που θα βρεθεί στο διάβα του.

Παρά το γεγονός ότι οι ιάπωνες ψαράδες τον ξέρουν καλά, ο Γκόμπλιν παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο για την επιστήμη…

Σκυλόψαρο Δαίμονας

shahrakkadoanvbebaddo3

Υπάρχουν τουλάχιστον 32 γνωστές ποικιλίες του συγκεκριμένου είδους σκυλόψαρου, αν και οι ειδικοί συνεχίζουν να ξέρουν ελάχιστα για τις συνήθειές του εκεί στον πυθμένα του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Επίσης αργοκίνητα και μικρά σε μέγεθος, τα Σκυλόψαρα Δαίμονες τρέφονται με μαλάκια και μαλακόστρακα σε βάθη ακόμα και 2.000 μέτρων.

Είναι ακριβώς το ιδιαίτερο παρουσιαστικό τους που τους έχει δώσει το σατανικό τους όνομα, αλλά και ο διαβολικός τρόπος που τα καταφέρνουν στα αφιλόξενα έγκατα των ωκεανών…

Διογκούμενος Καρχαρίας

shahrakkadoanvbebaddo4

Πολύ φως δεν φτάνει σε βάθος 500 και πλέον μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι συγκεκριμένοι πάντως καρχαρίες έχουν αναπτύξει έναν μοναδικό τρόπο για να τραβά ο ένας το βλέμμα του άλλου. Το δέρμα τους απορροφά ό,τι μπλε φως βρει στον πυθμένα και το μετατρέπει σε ένα εκτυφλωτικό πράσινο φως! Μέσω ειδικών φωτοευαίσθητων αισθητήρων στους οφθαλμούς τους, οι εν λόγω καρχαρίες πιάνουν την απόκοσμη λάμψη του είδους τους και βλέπουν τους ομοίους τους, εκεί που ο άνθρωπος βλέπει πυκνό σκοτάδι δηλαδή.

shahrakkadoanvbebaddo44

Ο άνθρωπος έπρεπε να φτιάξει έναν ειδικό φακό ώστε να δει η βιντεοκάμερά του το απόκοσμο φως που εκπέμπει ο καρχαρίας του βυθού. Δεν είναι βέβαια ότι ξέρουμε τι ακριβώς λειτουργία εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα καμώματα, υποπτευόμαστε πάντως πως πρόκειται για κάποιου είδους επικοινωνία μεταξύ τους. Γιατί όσον αφορά στους εχθρούς τους, οι συγκεκριμένοι καρχαρίες έχουν άλλη στρατηγική να τρομοκρατούν τους επίδοξους θηρευτές τους: καταπίνουν τεράστιες ποσότητες νερού και διπλασιάζουν το μέγεθος του σώματός τους (απ’ όπου παίρνουν και το κοινό τους όνομα)!

Καρχαρίας Κόπτης

shahrakkadoanvbebaddo5

Το μικρό αυτό σκυλόψαρο έχει πάρει το όνομά του από τη μάλλον ανατριχιαστική πρακτική κυνηγιού του. Όταν επιτίθεται στο θύμα του, ο μικροσκοπικός θηρευτής κλειδώνει πάνω στο θήραμα το στόμα-βεντούζα του και περιστρέφεται μετά ολόκληρος, αφαιρώντας λαχταριστά φιλέτα από τη σάρκα της λείας του!

Επιτίθεται μάλιστα χωρίς ίχνος φόβου σε μεγαλύτερα ψάρια, όπως τόνους, δελφίνια, ακόμα και φάλαινες. Το συναντάμε στα 1.000 μέτρα βάθος κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα βράδια ανεβαίνει ωστόσο ψηλότερα για να κυνηγήσει. Έχει σημειωθεί μάλιστα και επίθεση σε άνθρωπο από Καρχαρία Κόπτη, αν και το συναπάντημα μαζί του δεν θα είναι πιθανότατα θανάσιμο…

Πτυχωτός Καρχαρίας

shahrakkadoanvbebaddo6

Το εν λόγω είδος υπάρχει στον κόσμο εδώ και 80 εκατ. χρόνια, ένα γεγονός που το συνειδητοποιείς εξάλλου βλέποντάς τον. Στην άκρη του προϊστορικού σώματός του υπάρχει ένα στόμα με 300 δόντια σε 25 σειρές που λαμποκοπά λευκό ώστε να προσελκύει τη λεία του.

Το όνομά του το πήρε από τα έξι ζεύγη των βράγχιών του και τη «διακόσμηση» καθενός με τη χαρακτηριστική κόκκινη μπορντούρα. Το 2007, ομάδα ψαράδων έγραψε ιστορία όταν κατάφερε να πιάσει έναν Πτυχωτό Καρχαρία ζωντανό στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας. Το ψάρι μεταφέρθηκε σε μεγάλο ενυδρείο με θαλασσινό νερό, το απαθανάτισαν σε μερικές σπανιότατες φωτογραφίες και πέθανε λίγο μετά, καθώς τη σκλαβιά φαίνεται πως δεν την άντεξε…

Καρχαρίας Φάντασμα

shahrakkadoanvbebaddo7

Ήταν το 2009 όταν οι επιστήμονες του Ενυδρείου του Κόλπου του Μοντερέι στην Καλιφόρνια κατέγραψαν υλικό από ένα παράξενο πλάσμα σε βάθος 2.000 μέτρων. Επτά χρόνια αργότερα, ομάδα ειδικών κατέταξε το ψάρι στις χίμαιρες (γένος των χιμαιρόμορφων), αν και παρά το όνομά του, ο Καρχαρίας Φάντασμα δεν είναι ακριβώς καρχαρίας.

Οι χίμαιρες είναι μεν κοντινοί συγγενείς, έχουν ωστόσο τις διαφοροποιήσεις τους από τους καρχαρίες. Παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες και μεγάλα μυστήρια του νερού. Ξέρουμε πάντως πως τα αρσενικά διαθέτουν αναδιπλούμενα γεννητικά όργανα στο μέτωπό τους!