Έντεκα άνθρωποι κρατούνται στην Κίνα με την κατηγορία πως έριξαν 2.900 τόνους σκουπιδιών στον ποταμό Γιανγκτσέ. Τα απορρίμματα κατέληξαν στον ποταμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού δύο εταιρείες στις οποίες είχε ανατεθεί η αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων προσέλαβαν υπεργολάβους, όπως μετέδωσε αργά χθες βράδυ το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν αρχίσει εκστρατεία για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ρύπανσης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ζημιά που έχει προκληθεί στο νερό, στο έδαφος και στην ποιότητα του αέρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όμως αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι έλεγχοι και η επιβολή του νόμου εξακολουθούν να μην επαρκούν. Με τις περισσότερες πόλεις της να περιβάλλονται από χωματερές, η Κίνα, η οποία αστικοποιείται με ταχείς ρυθμούς, δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις αυξανόμενες ποσότητες απορριμμάτων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι 246 μεγάλου και μεσαίου μεγέθους πόλεις παρήγαγαν 185 εκατομμύρια τόνους αστικών απορριμμάτων το 2015, ενώ τα βιομηχανικά απόβλητα υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 1,91 δισ. τόνους την ίδια χρονική περίοδο.

Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο σχέδιο που προβλέπει ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν 192,4 δισεκατομμύρια γιούαν (27,7 δισ. δολάρια) από το 2016 ως το 2020 για να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων.