Η μυθολογία θέλει το δάσος της Φολόης, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, να πήρε το όνομά του από τον Κένταυρο Φόλο, φίλο του Ηρακλή αγαθό και φιλόξενο. Εξίσου φιλόξενο είναι κι αυτό το εκπληκτικό δάσος στην Ηλεία, που υποδέχεται τον επισκέπτη προσφέροντας με γενναιοδωρία τα δώρα του.

Μοναδικό σε ομορφιά και ιδιαίτερο, το δρυοδάσος βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερυμάνθου, και καλωσορίζει τους ταξιδιώτες με τις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του.

Στα περισσότερα σημεία του το δάσος είναι εντελώς επίπεδο κι έτσι είναι κατάλληλο για πεζοπορίες και ορθοπεταλιές. Ανάμεσα στους πανύψηλους κορμούς των δέντρων περνούν μονοπάτια και δασικοί δρόμοι ενώ ρυάκια και ξέφωτα προσθέτουν ευχάριστες «εκπλήξεις» στον περιηγητή. Σε αρκετά σημεία απολαυστική είναι και η θέα προς το βουνό και την κοιλάδα του Αλφειού.

Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο.

ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ ΦΟΛΟΗ