Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Σεπτέμβριος στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία κάνει διαφορετική εκτίμηση σε σχέση με το Ινστιτούτο Goddard της NASA, που χθες ανακοίνωσε ότι ο Σεπτέμβριος οριακά ήταν ο πιο ζεστός Σεπτέμβριος μετά το 1880.

Έτσι, κατά τη ΝΟΑΑ, το Σεπτέμβριο έσπασε το «σερί» των 16 συνεχόμενων μηνών που καταγράφηκαν διαδοχικά ρεκόρ θερμοκρασίας στη Γη. Τα στοιχεία της ΝΟΑΑ δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος 2016 ήταν κατά μόλις 0,07 βαθμούς Φαρενάιτ (0,04 βαθμούς Κελσίου) λιγότερο ζεστός σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο, αλλά κατά 1,6 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα για το μήνα Σεπτέμβριο.

Στο πρώτο εννιάμηνο του φετινού έτους, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία υπήρξε κατά 1,78 βαθμούς Φαρενάιτ πάνω από τον μέσο όρο. Η θερμοκρασία του φετινού Σεπτεμβρίου σημείωσε ρεκόρ ξηράς, ενώ η Ευρώπη και η Ασία είχαν όντως τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο στα μετεωρολογικά χρονικά.

Επιπλέον, στον πλανήτη εδώ και 381 μήνες (σχεδόν 32 χρόνια) δεν έχει υπάρξει μήνας πιο κρύος από το φυσιολογικό. Η ΝΟΑΑ προβλέπει ότι το 2016 θα είναι το πιο θερμό έτος εδώ και 137 χρόνια.

Σύμφωνα με τη NASA, η θερμοκρασία του φετινού Σεπτεμβρίου ήταν κατά 0,004 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από εκείνη του Σεπτεμβρίου 2014, που έως τώρα κατείχε το ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα. Οι διαφορές πάντως θερμοκρασίας του φετινού Σεπτεμβρίου σε σχέση με τον περυσινό, τόσο σύμφωνα με τη NOAA όσο και τη NASA, είναι τόσο μικρές, που ουσιαστικά πρόκειται για «ισοπαλία».