Εκτός από καυτή λάβα και απομεινάρια μιας παλιάς έκρηξης, μέσα σε έναν κρατήρα ηφαιστείου μπορεί να βρει κανείς και παραδεισένιες λίμνες.

Σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, το αποτέλεσμα της έκρηξης κάποιων ηφαιστείων προκάλεσε κατάρρευση των κορυφών τους και στη λεκάνη συσσωρεύτηκε νερό.

Έτσι σχηματίστηκαν πανέμορφες και ιδιαίτερα εντυπωσιακές λίμνες στους κρατήρες. Άλλες έχουν πιο λαμπερό χρώμα, άλλοτε μπλε και άλλοτε τιρκουάζ, όλες όμως δημιουργούν ονειρικά σκηνικά.

Δείτε δέκα από αυτές…

Οσκγιουβάτν, Ισλανδία

limnes10

Το Άσκγια είναι ηφαίστειο στα υψίπεδα της κεντρικής Ισλανδίας. Εκεί σχηματίστηκε η λίμνη Οσκγιουβάτν και είναι η δεύτερη βαθύτερη λίμνη στην Ισλανδία, με βάθος τα 220 μέτρα. Η λίμνη έχει φωτεινό μπλε χρώμα.

Μπλε λίμνη, Αυστραλία

limnes9

Πρόκειται για τη Μπλε Λίμνη, όπως την αποκαλούν, η οποία βρίσκεται μέσα στον κρατήρα και αποτελεί μία εκ των τεσσάρων λιμνών στο Mount Gambier. Ωστόσο δύο από τις τέσσερις λίμνες έχουν στερέψει.

Λίμνη του Παραδείσου, Κίνα

limnes8

Η συγκεκριμένη λίμνη βρίσκεται σε έναν κρατήρα στα σύνορα μεταξύ Κίνας και βόρειας Κορέας και είναι άκρως εντυπωσιακή.

Irazu, Κόστα Ρίκα

limnes7

Η κορυφή του ηφαιστείου Irazu έχει αρκετούς κρατήρες, ένας από τους οποίους περιέχει την Diego de la Haya, μια πράσινη λίμνη μεταβλητού βάθους.

Kerio, Ισλανδία

limnes6

Η ηφαιστειακή λίμνη Kerio στην Ισλανδία αποτελεί έναν φημισμένο αξιοθέατο, ενώ ο κρατήρας είναι ένας από τους πιο πολυφωτογραφημένους στον κόσμο.

Okama, Ιαπωνία

limnes5

Η λίμνη σε αυτόν τον κρατήρα περιβάλλεται από τρία βουνά δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό. Ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματός της (από την παραδοσιακή ιαπωνική κατσαρόλα kama) και είναι ιδιαίτερα φημισμένη.

Maninjau, Ινδονησία

limnes4

Η λίμνη Maninjau βρίσκεται στη Δυτική Σουμάτρα στην Ινδονησία. Η καλντέρα Maninjau διαμορφώθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη που εκτιμάται ότι συνέβη περίπου 52 χιλιάδες χρόνια πριν.

Quilotoa, Άνδεις, Εκουαδόρ

limnes3

Η λίμνη Quilotoa βρίσκεται στο πιο δυτικό ηφαίστειο του Εκουαδόρ. Ο κρατήρας έχει πλέον γεμίσει με την βαθιά λίμνη, η οποία έχει ένα πρασινωπό χρώμα, ως αποτέλεσμα των διαλυμένων ανόργανων συστατικών.

Pinatubo, Φιλιππίνες

limnes2

Η λίμνη Pinatubo βρίσκεται στον κρατήρα του ομώνυμου όρους και σχηματίστηκε μετά από μια κλιμακούμενη έκρηξη του ηφαιστείου στις 15 Ιουνίου του 1991.

Kelimutu, Ινδονησία

limnes1

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει τρεις εντυπωσιακές λίμνες με διάφορα χρώματα. Αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και οι εικόνες από ψηλά είναι εντυπωσιακές.