Για περισσότερα από 100 χρόνια ο κορμός αυτός επιπλέει μυστηριωδώς στη λίμνη Crater του Όρεγκον, προβληματίζοντας τους πάντες. Με μήκος λίγο πάνω από εννέα μέτρα, ο κορμός έχει γίνει τόσο μεγάλη… διασημότητα της περιοχής, στα τόσα χρόνια παρουσίας του, που είναι πλέον γνωστό ως «The Old Man of the Lake» (ο γέρος της λίμνης).

Η πρώτη καταγραφή του έγινε το 1902, τη χρονιά που η λίμνη Crater κηρύχθηκε εθνικό πάρκο ενώ ο γεωλόγος Joseph S. Diller το είχε εντοπίσει έξι χρόνια νωρίτερα.

Ο «Old Man» εξέχει κατά περίπου 1,2 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης, που είναι η 9η βαθύτερη στον κόσμο, καθώς ο κορμός επιπλέει όρθιος.

Με «ηλικία» δεκάδων ετών, ο κορμός μοιάζει σαν από θαύμα να αψηφά τους νόμους της φυσικής, καθώς μοιάζει να έχει ρίζες αλλά ταυτόχρονα κινείται διαρκώς. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Daily Mail, έχει διανύσει χιλιάδες μίλια από τότε που πρωτοεντοπίστηκε.

Ο John Doerr είχε αφιερώσει τρεις μήνες καταγράφοντας το μοτίβο της κίνησής τους το 1938 σημειώνοντας πως «ο Old Man ταξιδεύει διαρκώς και ενίοτε απροσδόκητα γρήγορα». Μέσα σε τρεις μήνες ο Old Man διένυσε περισσότερα από 62 μίλια και σε μία και μόνη μέρα κατέγραψε πορεία 3,8 μιλίων!

Τόση εντύπωση και έκπληξη προκαλούσε η «προσωπικότητα» του κορμού στους ντόπιους που αναπτύχθηκε ο μύθος πως ο Old Man… ελέγχει τον καιρό! Το 1988 επιστήμονες που έβαλαν ένα μικρό υποβρύχιο στη λίμνη για να μελετήσουν τη γεωθερμική δραστηριότητα αποφάνθηκαν πως ο Old Man κινείτο τυχαία και τον έδεσαν κοντά στο ακατοίκητο νησί Wizard. Αλλά εκείνη τη στιγμή ο ουρανός μαύρισε και άρχισε καταιγίδα, τρομάζοντας τους ειδικούς που αμέσως έλυσαν τον κορμό. Και τότε, λέει ο μύθος, ο ουρανός αμέσως καθάρισε.

Το πραγματικά παράξενο είναι πως ο κορμός θα έπρεπε κανονικά να επιπλεύσει για κάποια χρόνια και αργότερα να βυθιστεί, κάτι ωστόσο που δεν έχει συμβεί με το Old Man, κανείς δεν ξέρει γιατί. Ούτε έχει διαβρωθεί, ούτε έχει αποσυντεθεί.

Πιστεύεται πως το καθαρό, κρύο νερό της λίμνης συνέβαλε στη διατήρηση του κορμού και πως η μεγαλύτερη πυκνότητα του ξύλου στο χαμηλότερο κομμάτι, που είναι μέσα στο νερό, το βοηθά να κρατιέται σε ισορροπία.

Οι τουρίστες στο Όρεγκον συρρέουν για να δουν τον Old Man και κάνουν και οργανωμένα τουρ με σκάφη με την ελπίδα να τον «πετύχουν». «Έχει χαρακτήρα και ιστορία που αποτελεί μέρος αυτού του πάρκου», σημειώνει ο υδροβιολόγος Scott Girdner, «για μένα είναι μια καθησυχαστική παρουσία. Τον παρασέρνει ο άνεμος αλλά δεν τον ρίχνουν τα κύματα».

mysterius3 mysterius4 mysterius2 mysterius1