Ως η καλύτερη πρωτοβουλία σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση παγκοσμίως αναδείχτηκε στη Χαβάη το κέντρο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Οργάνωση ΓΗ» με έδρα την Αττική.

Η ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος προστασίας του περιβάλλοντος Nature for All» (Φύση για όλους).

Για να κερδίσει δε αυτή τη διάκριση, που απονεμήθηκε από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN), επικράτησε ανάμεσα σε 107 υποψηφίους από 42 χώρες κατά τη διάρκεια των εργασιών του παγκόσμιου συνεδρίου της IUCN, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί του Ειρηνικού.

Η «Οργάνωση Γη» ανακηρύχθηκε ομόφωνα νικήτρια και από τους έξι κριτές στην τελική διαδικασία. Η εξαμελής επιτροπή αξιολόγησης, στην οποία συμμετείχαν κριτές από τους κλάδους της οικολογίας, τεχνολογίας, επικοινωνίας, οικονομίας, γεωπονίας/δασοκομίας και παιδαγωγικής, προσκάλεσε στη Χαβάη τα τρία πιο καινοτόμα εγχειρήματα που εντόπισε, προκειμένου να παρουσιάσουν τις δράσεις τους στο πλαίσιο του συνεδρίου.

«Η βράβευση έχει να κάνει με τη γενικότερη στρατηγική της οργάνωσης τα τελευταία πέντε χρόνια, που είναι παράδοξη με την έννοια ότι, ενώ είναι μία περιβαλλοντολογική οργάνωση που λέγεται και Γη, δεν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον, μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος και η δυνατότητά του να ζει στον Πλανήτη» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» ο συνιδρυτής, γενικός γραμματέας Στρατηγικής και μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης ΓΗ, Πέτρος Κόκκαλης.

«Δεν είμαστε της σχολής ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη, διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε στα αλήθεια να καταστρέψουμε τον πλανήτη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταστρέψουμε τη δυνατότητα μας να ζούμε υγιώς πάνω στον πλανήτη.

Και έτσι τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδιάζουμε και δημιουργούμε και υλοποιούμε μία σειρά από εκπαιδευτικού χαρακτήρα δράσεις που στοχεύουν σε παιδιά σχολείων, είτε σε αστικούς ανέργους, είτε σε οικογένειες, είτε σε νεοφυείς επιχειρήσεις που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν πάνω σε ένα τρόπο ζωής και εργασίας που αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι ο πλανήτης δεν είναι απέραντος όσον αφορά τους πόρους του, αλλά είναι περατός, κάτι που το ξέρουμε τα τελευταία 20 χρόνια πολύ καλά και πρέπει να μετασχηματίσουμε τον τρόπο της ζωής μας για να λάβουμε υπόψη αυτό το γεγονός» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι ένα πολύ σπουδαίο βραβείο, πραγματικά δεν το περιμέναμε, είμαστε ενθουσιασμένοι».

Στη Χαβάη, στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για το περιβάλλον, παρουσίασαν τις δράσεις τους η Οργάνωση ΓΗ, μία οργάνωση από την Αμερική και μία οργάνωση από τη Δανία.

Το έργο της Οργάνωσης ΓΗ παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του κοινωφελούς φορέα, Ντίνος Μαχαίρας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος των δράσεων είναι ο εντοπισμός και η αξιοποίηση τρόπων που θα φέρουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και κατ’ επέκταση κοντά στη φύση.

Η Γη είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2010 με σκοπό την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Νοημοσύνης. Όλες οι δράσεις της υλοποιούνται στο Κέντρο της Γης, ένα οικολογικό πάρκο που δημιουργήθηκε το 2012 στο Ίλιον και στο οποίο επισκέπτες όλων των ηλικιών διδάσκονται από τη λειτουργία της Φύσης.

Το Διεθνές Συνέδριο για το Περιβάλλον, στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε η ελληνική «πρωτιά», πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 5.000 επιστημόνων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, ακτιβιστών, πολιτικών, αλλά και επιχειρηματιών και αρχηγών κρατών.

Το πρόγραμμα «Nature for All» έχει στόχο να εμπνεύσει μια νέα γενιά στοχαστών και δρώντων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, με στόχο τη σύνδεσή τους με τη φύση και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για την προστασία και διατήρησή της.