Η παραγωγή ρυζιού στο Βιετνάμ έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα αφού ξεκίνησε το 1.200 π.Χ. όπου εμφανίστηκαν και οι πρώτοι ορυζώνες. Μάλιστα αποτελεί βασικό ποσοστό των εξαγωγών και της εθνικής οικονομίας. Το Βιετνάμ εξάλλου είναι μια από τις πλουσιότερες γεωργικές περιοχές του κόσμου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη (μετά την Ταϋλάνδη) σε εξαγωγές ρυζιού παγκοσμίως. Σε κατανάλωση ρυζιού βρίσκεται στην 7η θέση στον κόσμο. Το Δέλτα του Mekong είναι η καρδιά των ορυζώνων και οι κάτοικοι θεωρούν το ρύζι ως «Δώρο Θεού».

Οι ορυζώνες του Mu Cang Chai είναι μια περιοχή της επαρχίας Yen Bai στο Βιετνάμ περίπου περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Ha Noi και έχουν μια ιδιαιτερότητα. Το σημείο εκεί είναι περίπου 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και οι απότομοι λόφοι καθιστούν σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθούν καλλιέργειες ρυζιού, όπως αυτές γίνονται στο Δέλτα. Έτσι, οι κάτοικοι προχώρησαν στην δημιουργία ορυζώνων σε επίπεδα ούτως ώστε το νερό να ρέει προς τα κάτω και να ποτίζονται όλες οι φυτείες.

Το αποτέλεσμα εκτός από πρακτικό για τους κατοίκους είναι και εντυπωσιακό δημιουργώντας εικόνες σαν πίνακες ζωγραφικής. Αυτοί οι τομείς-επίπεδα βρίσκονται μεταξύ των απόκρημνων κοιλάδων του βουνού κάτω από τον καταγάλανο ουρανό ή συχνά μέσα σε μια πυκνή ομίχλη που δημιουργεί ένα μυστηριακό τοπίο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής δηλαδή από το Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οι έτοιμες καλλιέργειες γίνονται κίτρινες, ενώ οι νέες καλλιέργειες διατηρούν το πράσινο χρώμα τους δημιουργώντας μια παλέτα χρωμάτων.

Η περιοχή μπορεί για τους κατοίκους να αποτελεί μια συνηθισμένη εικόνα και μέσω αυτής να βγάζουν τα προς το ζην, αλλά για τους επισκέπτες αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο. Κάθε χρόνο συρρέουν φωτογράφοι για να απαθανατίσουν τις υπέροχες εικόνες που δημιουργούν οι φυτείες και πεζοπόροι οργανώνουν εκδρομές για να περπατήσουν και να δουν από ψηλά, αλλά και από κοντά, τους κίτρινους και πράσινους ορυζώνες.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες…

vietnam2 vietnam3 vietnam4 vietnam5 vietnam6 vietnam7 vietnam1