Επί ποδός βρίσκεται η κτηνοτροφική κοινότητα του Κιλκίς λόγω της εμφάνισης κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε μοσχάρι της περιοχής.

«Είμαστε μεν καλυμμένοι στο 99,99%, αφού έχουμε προβεί στους απαραίτητους εμβολιασμούς, αλλά εφιστώ την προσοχή και συστήνω στους κτηνοτρόφους πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων βιοασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί κάθε δυνατότητα μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας, που βρίσκεται σε έξαρση» υπογραμμίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Γιάννης Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση σχετικά με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, ο κ. Αναστασιάδης απαντά ότι εντοπίστηκε σε μονάδα του χωριού Βαπτιστής Κιλκίς και ήδη θανατώθηκαν οι 25 παχυνόμενοι μόσχοι. «Ναι μεν τα ζώα στη συγκεκριμένη μονάδα είχαν εμβολιαστεί, αλλά επειδή η διαδικασία έγινε στις 19/5 και το κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 26/5, εκτιμώ ότι κάποια είχαν προσβληθεί με τη συγκεκριμένη λοίμωξη πριν τον εμβολιασμό τους» λέει.

Πάντως, απευθύνει μήνυμα στους κτηνοτρόφους της περιοχής, που αριθμεί συνολικά 21.000 βοειδή, να μην βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αφού όπως λέει «η υπηρεσία κινήθηκε έγκαιρα και εμβολιάστηκαν όλα τα ζώα, έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία τον Νοέμβριο του 2015». Εξάλλου, ήδη ξεκίνησε και ο εμβολιασμός 1.800 μικρών μοσχαριών, που γεννήθηκαν από εμβολιασμένα ζώα. Σημειώνεται ότι τα μοσχαράκια μπορούν να εμβολιάζονται από τον τέταρτο μήνα της ζωής τους και μετά.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει ότι η Διεύθυνση έχει στη διάθεσή της 11.000 εμβόλια, αριθμό ικανό για την έναρξη των επαναληπτικών δόσεων τον Σεπτέμβριο». «Ζήτησα από την περιφέρεια άλλα 2.000 εμβόλια για παν ενδεχόμενο, αλλά εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς είμαστε καλυμμένοι» σημειώνει ωστόσο, υπάρχει μικρή ανησυχία για αδέσποτα βοοειδή.

Προκειμένου να μην παρουσιαστεί πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Αναστασιάδης εφιστά την προσοχή στους κατόχους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων και συστήνει τα εξής:

  • Να υπάρχει τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων, πάντα γεμάτη με απολυμαντικό υγρό.
  • Να γίνεται τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εκμεταλλεύσεων.
  • Να γίνεται απεντόμωση και μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις
  • Να περιορίζεται, στα εντελώς απαραίτητα, η είσοδος οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Να απολυμαίνονται τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται των εγκαταστάσεων.
  • Να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τα υποδήματα των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται της εκμετάλλευσης.
  • Να τίθενται σε περιορισμό τα νεοεισαχθέντα ζώα.
  • Να γίνεται έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και τους βοσκοτόπους.
  • Να απομακρύνονται οι εστίες ρύπανσης και τα λιμνάζοντα νερά που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.
  • Να εξοντώνονται τα εξωπαράσιτα και να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά στα ζώα.

Ειδικότερα δε για τις μετακινήσεις των βοοειδών (επιτρέπονται μόνο εντός της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς) και για τις μετακινήσεις των υπόλοιπων ζώων εκτός ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τη Διεύθυνση, πρέπει να εφαρμόζονται τα εξής:

  • Πριν γίνει η φόρτωση των ζώων το όχημα μεταφοράς πρέπει να έχει απολυμανθεί και απεντομωθεί και η παραπάνω διαδικασία θα αποδεικνύεται με τη συμπλήρωση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, η οποία είναι διαθέσιμη στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
  • Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν προς σφαγή θα έχουν υποβληθεί σε εντομοαπωθητική αγωγή, η οποία θα καταγράφεται από τον ιδιώτη κτηνίατρ στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής και θα επιδεικνύεται κατά την έκδοση του Πιστοποιητικού Μετακίνησης των ζώων.

Τέλος, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την πρόθεσή τους να μετακινήσουν ζώα, τηλεφωνώντας στα: 2341353352-353-350 (Τμήμα Κτηνιατρικής) και 2343031378 (Κτηνιατρικό Κέντρο Αξιούπολης).