Τις «βόμβες» λάβας και ένα τεράστιο φωτεινό σύννεφο στάχτης που αλλάζει τον ουρανό κατέγραψε η κάμερα από την κορυφή του ηφαιστείου της Αίτνας και φαίνεται στο βίντεο που καταγράφηκε το Σάββατο και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Η έκρηξη που «κόβει την ανάσα» είναι από το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό ηφαίστειο της Ευρώπης. Ο ουρανός πάνω από τη Σικελία έγινε κόκκινος ενώ το ηφαίστειο άρχισε τη δραστηριότητά του την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με το Russia Today οι τελευταίες εκρήξεις είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα της Αίτνας από τότε που το ηφαίστειο είχε μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων δεκαετιών. Ο βιντεογράφος Turi Caggegi δημοσίευσε αποσπάσματα από την έκρηξη στο κανάλι του στο Youtube με τον καπνό να κινείται σε δεκάδες μέτρα στον αέρα όταν η λάβα ξεχύθηκε από τη μέση του.

aitna1

Το ηφαίστειο που έχει ύψος πάνω από 3.000 μέτρα είχε αύξηση των εκπομπών και έντονη δραστηριότητα την περασμένη εβδομάδα ενώ ηφαιστειολόγοι από το Ινστιτούτο Εθνικής Ηφαιστειολογίας και Γεωφυσικής της Ιταλίας έχουν χαρακτηρίσει την έκρηξη ως «Strombolian». Τέτοιες εκρήξεις είναι σχετικά ήπιες και αποτελούνται από εκτίναξη λάβας μέχρι μερικές εκατοντάδες μέτρα στον αέρα. Το ηφαίστειο έχει σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Βεζούβιου και παραμένει σε μια κατάσταση σχεδόν συνεχούς δραστηριότητας.

aitna2

Περιέργως το βουνό μεγαλώνει και μικραίνει καθώς τα χρόνια κυλούν ενώ πρόσφατα μια κινούμενη εικόνα από τη NASA, η οποία καταγράφει τη δραστηριότητα του ηφαιστείου χρησιμοποιώντας κάποιες δορυφορικές εικόνες, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε viral. Το «θαύμα» της φύσης φαίνεται να… αναπνέει κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας και τα αποτελέσματα φαίνονται στα εντυπωσιακά βίντεο που κυκλοφορούν κατά διαστήματα.

aitna3

Και αυτή τη φορά, το βίντεο με την έκρηξη του ηφαιστείου μαγνητίζει τα βλέμματα και προσφέρει σπάνιες εικόνες από την δραστηριότητα της φύσης.