Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), το πρότυπο της διαστημικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, πραγματοποίησε χθες την 100.000ή περιστροφή του γύρω από τη Γη από την ημέρα που τέθηκε σε τροχιά, τον Νοέμβριο του 1998, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων (Tsoup), κοντά στη Μόσχα.

Η 100.000ή περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας έγινε μεταξύ 7.35-9.10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Η ιστορία του ISS, ο οποίος διαδέχτηκε τον ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir που καταστράφηκε εκουσίως τον Μάρτιο του 2001, ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1998, όταν τέθηκε σε τροχιά η ρωσική διαστημική κάψουλα Zaria (“Αυγή”). Ο ISS, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από τις ΗΠΑ, κατοικείται μόνιμα από τον Νοέμβριο του 2000 από ομάδες επιστημόνων και αστροναυτών οι οποίοι εναλλάσσονται κάθε τέσσερις με έξι μήνες, κατά μέσο όρο.

Ο σταθμός βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος 370 χιλιομέτρων από τη Γη και πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη σε περίπου 90 λεπτά, καθώς κινείται με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Δεκαέξι χώρες συμμετείχαν στην κατασκευή του: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βραζιλία και 11 ευρωπαϊκές. Ολοκληρώθηκε το 2011 και το μέγεθός του είναι περίπου ίσο με εκείνο ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού γηπέδου: έχει μήκος περίπου 88 μέτρα, πλάτος 108 και βάρος που ξεπερνά τους 450 τόνους.

Τα ρωσικά διαστημόπλοια Soyouz είναι τα μοναδικά που μεταφέρουν αστροναύτες στον ISS αφότου τερματίστηκε το πρόγραμμα του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου, το 2011.

Μέχρι σήμερα 220 άνθρωποι –κοσμοναύτες, αστροναύτες, επιστήμονες ή ακόμη και τουρίστες του διαστήματος– από 18 χώρες έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του. Αυτήν την περίοδο το πλήρωμα αποτελείται από τον Αμερικανό διοικητή Τίμοθι Κόπρα, τον συμπατριώτη του Τζεφ Ουίλιαμς, τον Βρετανό Τιμ Πικ και τους Ρώσους Γιούρι Μαλεντσένκο, Αλεξέι Οβτσίνιν και Όλεγκ Σκριπόσκα.