Αυτή είναι η στιγμή όπου μια αψίδα πάγου που μοιάζει με γέφυρα και ενώνει τα δύο τμήματα παγετώνα καταρρέει και πέφτει μέσα στο νερό καθώς οι τουρίστες που βρίσκονται στο σημείο, παρακολουθούν το θέαμα με «κομμένη την ανάσα».

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το «Perito Moreno» στην Παταγονία της Αργεντινής, τμήμα του οποίου κατέρρευσε, ήταν έτοιμο να πέσει για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2012. Ο παγετώνας, ο οποίος είναι περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται στα βουνά των Άνδεων, στο φυσικό σύνορο μεταξύ της Αργεντινής και της Χιλής. Είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Αργεντινής, έχει 60 μέτρα ύψος, τόσο ψηλό όσο ένα 20οροφο κτίριο και πήρε το όνομά του από τον εξερευνητή Francisco Moreno.

Περίπου 3.500 – 4.500 τουρίστες ήταν στο κατάστρωμα παρατήρησης στο Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων όταν το τμήμα του παγετώνα, που είναι γνωστό ως «White Giant» βυθίστηκε στο νερό,  όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η στάθμη του νερού ανέβηκε περίπου επτά μέτρα όταν ο πάγος συνετρίβη μέσα στο νερό. Το σημείο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και έως 3.000 τουρίστες συρρέουν στο Εθνικό Πάρκο κάθε μέρα με την ελπίδα να παρακολουθήσουν σπάνια φαινόμενα όπως αυτό και να σταθούν τυχεροί να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης. Τα διάφορα βίντεο με την κατάρρευση της «γέφυρας» έχουν δημοσιευθεί στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν χιλιάδες προβολές, όπως είναι λογικό. Θα περάσουν ίσως και πολλά χρόνια μέχρι να ξανασυμβεί παρόμοιο συμβάν και μάλιστα να καταγραφεί από κάμερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν τα φαινόμενα στον παγετώνα.

Δείτε το βίντεο όπως καταγράφηκε η στιγμή της κατάρρευσης μέσα στο νερό.

pagsos1 pagsos2