Pamukkale. Ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά αξιοθέατα στη νοτιοδυτική Τουρκία, 18 χιλιόμετρα βόρεια της Ντενιζλί, το οποίο έχει φτιάξει περίτεχνα η φύση. Pamukkale στα Τούρκικα σημαίνει «κάστρο από βαμβάκι» και ουσιαστικά αποτελεί μια λευκή πλαγιά με καταρράκτες και λίμνες-φυσικές πισίνες που δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Τα νερά στις φυσικές αυτές πισίνες είναι ιαματικά με τη θερμοκρασία τους να είναι σταθερά στους 36 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο. Τα ζεστά, ιαματικά νερά αναβλύζουν από τα ασβεστολιθικά πετρώματα εδώ και 200 χρόνια, ενώ οι φυσικές «βεράντες» δημιουργούν ένα μαγευτικό λευκό τοπίο σαν από παραμύθι.

Το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά υπάρχουν επίσης παρόμοιες «πισίνες» στην Κίνα, σε μικρότερο βέβαια μέγεθος. Τα νερά ουσιαστικά αναβλύζουν από τη γη και τρέχουν στους καταρράκτες πάνω στο γκρεμό ενώ παράλληλα το ασβέστιο κατακάθεται δημιουργώντας αυτή την ολόλευκη επιφάνεια, η οποία από μακριά μοιάζει με βαμβάκι.

Πολύ κοντά βρίσκεται χτισμένη και η Ιεράπολης γνωστή επίσης για τα θερμά λουτρά της. Κάτω από τη Γη βρίσκεται μια τεράστια πηγή νερού που θερμαίνεται από την ηφαιστειακή λάβα. Το νερό βγαίνει στην επιφάνεια και χύνεται στο λόφο για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Η εικόνα είναι εντυπωσιακή, ενώ όσοι έχουν κάνει μπάνιο στις φυσικές αυτές πισίνες κάνουν λόγο για μια μοναδική εμπειρία. Κάθε χρόνο συρρέουν εκατοντάδες τουρίστες για να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης, καθώς αποτελεί ένα από τα σήματα κατατεθέντα της τουριστικής Τουρκίας και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο μύθος αναφέρει ότι στην περιοχή υπήρχε ένα νεαρό κορίτσι ανύπαντρο και άσχημο. Δεν ήθελε κανείς να την παντρευτεί και μέσα στην απελπισία της αποφάσισε να αυτοκτονήσει πηδώντας από ένα βράχο. Έτσι έπεσε σε μια από τις λιμνούλες, αλλά όχι μόνο δεν πέθανε αλλά το νερό τη μεταμόρφωσε σε μια πολύ όμορφη κοπέλα. Αργότερα την ερωτεύτηκε ένας άρχοντας της περιοχής και σύντομα παντρεύτηκαν.

Παλιότερα το Pamukkale είχε κινδυνεύσει καθώς πολλά τουριστικά καταλύματα που χτίστηκαν στην περιοχή αντλούσαν πολύ μεγάλες ποσότητες ιαματικών νερών από το σημείο ανεξέλεγκτα και τις τοποθετούσαν σε δεξαμενές για χρήση από τους τουρίστες που έμεναν στα καταλύματα. Αυτή η εκμετάλλευση σταμάτησε και πλέον πολλές δεξαμενές είναι στεγνές.

Το «κάστρο από βαμβάκι» αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όποιον το επισκεφτεί και έχει την τύχη να κολυμπήσει στα ιαματικά νερά, ενώ οι επισκέπτης φεύγει γεμάτος μαγικές εικόνες με χρώματα όπως αλλάζουν στην πλαγιά ανάλογα με το φως του ήλιου.

Δείτε φωτογραφίες…

laksd01 laksd02 laksd03 laksd04 laksd05 laksd06 laksd07 laksd08 lks04 lks01 lks2 lks03