Όταν αναφέρεται κανείς στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου σκέφτεται μια έκταση- κρανίου τόπο, άνυδρη, τραχιά και χωρίς ίχνος ζωής. Σίγουρα δεν σκέφτεται την εικόνα που αποτυπώνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, που απεικονίζουν την έρημο Ατακάμα της Χιλής!

Κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών συμβαίνει μια μαγευτική μεταμόρφωση που κάνει την περιοχή να θυμίζει… ολάνθιστο λιβάδι.

Κάθε πέντε με επτά χρόνια η έρημος Ατακάμα «στρώνεται» με ένα εντυπωσιακό «χαλί» λουλουδιών, που κάνει το ξηρό κι απόκοσμο τοπίο να γεμίζει χρώματα.

Η φετινή άνθιση θεωρείται η πιο εντυπωσιακή των τελευταίων 18 χρόνων και αναμένεται να προσελκύσει 2000 τουρίστες. Οι ειδικοί την αποδίδουν στις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσε καταιγίδα στη βόρεια Χιλή τον Μάρτιο.

Φέτος μάλιστα το φαινόμενο καταγράφηκε δύο φορές.

«Η ένταση της φετινής άνθισης είναι χωρίς προηγούμενο. Και το γεγονός πως συνέβη δύο φορές μέσα στον ίδιο χρόνο είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Είμαστε όλοι έκπληκτοι», τόνισε ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Χιλής.

Η έρημος Ατακάμα εκτείνεται από τη Χιλή ως το Περού και αποτελείται κυρίως από λίμνες με αλμυρό νερό, άμμο και λάβα μεγάλης πυκνότητας. Κάθε χρόνο η βροχή που πέφτει εκεί δεν ξεπερνά τα 15 χιλιοστά.

Σε κάποιες περιοχές η βροχόπτωση κυμαίνεται στο ένα χιλιοστό ενώ σε κάποια σημεία της ερήμου δεν καταγράφεται καθόλου νερό.

Η περιοχή είναι τόσο ξηρή που ακόμα και τα βουνά της που φτάνουν σε υψόμετρο τα 6800 μέτρα δεν έχουν καθόλου πάγο!

atacama5 atacama4 atacama3 atacama2 atacama1