Την ανακάλυψη τρεχούμενου νερού στον πλανήτη Άρη ανακοίνωσε η NASA, με βάση δεδομένα που συνέλεξε το Mars Reconnaissance Orbiter, ένα διαστημικό σκάφος σε τροχιά που μελετά τον κόκκινο πλανήτη.

Ο δορυφόρος έκανε χημικές αναλύσεις σε ορισμένες παράξενες σκοτεινές ραβδώσεις που είναι γνωστό ότι εμφανίζονται και εξαφανίζονται ανά εποχές, στην επιφάνεια του Άρη. Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι οι ραβδώσεις αυτές σχηματίζονται από υφάλμυρο ή αλμυρό νερό που έρεε στην επιφάνεια του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το τρεχούμενο νερό κυλάει σε φαράγγια κατά τους θερινούς μήνες του Άρη, προτού ξεραθούν το φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία πέφτει. Οι υδάτινες αυτές ροές αφήνουν μακριές και σκούρες γραμμώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οι επιστήμονες  εμφανίζονται αβέβαιοι από πού προέρχεται το νερό, αλλά δεν αποκλείεται να φτάνει στην επιφάνεια από υπόγειες περιοχές πάγου, από αλμυρά υδροφόρα στρώματα ή να έχει συμπυκνωθεί από την αραιή ατμόσφαιρα του Άρη.

«Υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια του Άρη σήμερα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγερ, επικεφαλής επιστήμονας της NASA για την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience. Τον περασμένο Απρίλιο, άλλοι επιστήμονες είχαν αναφέρει στο Nature Geoscience ότι στην επιφάνεια του πλανήτη υπήρχαν υπερχλωρικά άλατα ασβεστίου.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι λοιπόν μια απόδειξη, πέραν πάσης αμφιβολίας, για την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στον Άρη; Θα έλεγα, σχεδόν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλφρεντ Μακιούιν, του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Αυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής

Η ανακάλυψη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες ο κόκκινος πλανήτης να έχει κάποια μορφή ζωής. Ακόμη και αν το νερό εμφανίζεται μόνο εποχιακά, αυξάνει την πιθανότητα να μπορεί ο Άρης να υποστηρίξει ζωή. Ο Μακιούιν επισήμανε όμως ότι οι επιστήμονες θα χρειαστούν πολλές περισσότερες πληροφορίες για τη χημική σύσταση αυτού του νερού πριν μπορέσουν να απαντήσουν καταφατικά. Ο πλανήτης «δεν είναι απαραιτήτως κατοικήσιμος απλώς και μόνο επειδή υπάρχει νερό-τουλάχιστον όχι για τους γήινους οργανισμούς», σημείωσε.

Οι επιστήμονες αποδέχονται ευρέως την υπόθεση ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε στο παρελθόν άφθονο, τρεχούμενο νερό και ορισμένοι υποστήριζαν ότι υπάρχει ακόμη νερό -μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη συντήρηση ζωής- στον Άρη. Στις αρχές του έτους η NASA είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν το μισό βόρειο ημισφαίριο του Άρη καλυπτόταν κάποτε από έναν ωκεανό, το βάθος του οποίου έφτανε ακόμη και το 1,6 χιλιόμετρο.

Στη νέα τους μελέτη, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνική για να αναλύσουν τους χημικούς χάρτες της επιφάνειας του Άρη. «Πίστευα ότι δεν υπήρχε ελπίδα» για την ανάλυση των χαρτών, είπε ο Λουτζέντρα Ότζα, ένας απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια και βασικός συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, σε συνεργασία με την ομάδα του, ο Ότζα έφτιαξε ένα λογισμικό που θα μπορούσε να αναλύσει ξεχωριστά κάθε πίξελ των εικόνων που έστελνε στη Γη το Mars Reconnaissance Orbiter.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι βρήκαμε (…) αποδείξεις για νερό σε υγρή μορφή. Βρήκαμε ένυδρα άλατα», υπογράμμισε.

Ενθουσιασμός από τη NASA

Παρά την επιφυλακτικότητα του Ότζα, η NASA έσπευσε να ανακοινώσει ότι «Το μυστήριο του Άρη λύθηκε» και να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα. «Πρόκειται για μια σημαντική αποκάλυψη που φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ότι νερό ρέει σήμερα στην επιφάνεια του Άρη», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, Τζον Γκράνσφελντ.

Η ανακάλυψη «επιβεβαιώνει ότι το νερό παίζει κάποιο ρόλο στον σχηματισμό» των γραμμών, τόνισε ο Μακιούιν. «Δεν ξέρουμε αν (το νερό) έρχεται από το υπέδαφος. Μπορεί να προέρχεται από την ατμόσφαιρα», είπε.

water2 water3 water5